Vlado Posel iz Kuršanca uspješno uzgaja povrće bez gnojiva i prskanja

vlado sabol
Kod njega nema prskanja i gnojiva već samo moć zemlje

Poljoprivredna proizvodnja danas se uglavnom dijeli na konvencionalni način proizvodnje te ekološki koji se formalno ili neformalno još može podijeliti na nekoliko načina. Tu je organska poljoprivreda, pa permakultura, biodinamička poljoprivreda, zatim homeopatska itd. Svima njima zajedničko je vraćanje prirodi i zemlji takva kakva je bez upotrebe kemije, odnosno umjetnih gnojiva i kemijskih sredstava za zaštitu bilja.

Istina, i ekološka poljoprivreda poznaje i koristi gnojiva i zaštitu, ali sve na prirodnoj bazi. No, ima i onih ekoloških proizvođača koji su u potpunosti sve to izbacili i koriste samo moć zemlje u kombinaciji sa snagom ili pak sazviježđem mjeseca. Jedan od njih je i naš poznati ekološki poljoprivrednik, nositelj eko certifikata, Vlado Posel iz Kuršanca koji na ovom principu povrće uzgaja još od 2002. godine.

Na oko 3 ha poljoprivredne površine, naravno, ne u jednom komadu i na jednom mjestu, naš povrtlar izmjenjuje parcele pod biljkama korjenašicama poput mrkve, peršina, pastrnjaka, cikle, crne repe i daikona s parcelom pod grahom i to kornjačom, zelenčakom, trešnjevcem te grahom biserom odnosno tikvama. Istina, uzgaja još i češnjak, luk, zeljarice te kukuruz i žitarice za vlastite potrebe.

– Znači moj način uzgoja je bez špricanja, bez gnojenja, bez navodnjavanja samo čista zemlja i zrak i naravno drač, pojasnio nam je osnove tzv. duhovne poljoprivrede osebujni Vlado Posel. Drugim riječima, koristim samo duhovne sile.

Znači, ako gledamo fizički, kugla zemaljska uronjena je u svijet duša, a svijet duša u svijet duha i sve to međusobno djeluje, odnosno, duhovni svijet prema nama i mi prema njemu, pojednostavio nam je učenje i filozofiju i antropozofiju dr. Rudolfa Steinera koji mu je uzor u poljoprivrednoj proizvodnji.

Duhovna poljoprivreda slijedi siderički ili zvjezdani mjesec 

Njegova poljoprivredna filozofija svodi se na proučavanje sazvježđa mjeseca i shodno tome obavlja radove u polju.

– Biljke se ponašaju u skladu sa sideričkim mjesecom, odnosno položajem mjeseca u odnosu na zvijezde i zodijačke znakove i ja im samo dajem ono što u trenutku trebaju, govori Vlado Posel. 

Drugim riječima, sazviježđe bika označava dušik, element koji je itekako važan za zemlju i koji se u konvencionalnoj poljoprivredi nadomješčuje umjetnim gnojivom poput uree. Tada obavlja sve radove na pripremi zemljišta poput oranja, tanjuranja. 

Sjetvu također obavlja na taj način. 

– Korjenašice sijem kad je mjesec u znaku jarca koji označava zemlju i podržava korijen. Znak ovna označava silicij kada sijem žitarice i ostale biljke s resama te tikve. Rak predstavlja fosfor, a djevica kalij.

Želi li se postići uspjeh, a točan trenutak sjetve predstavlja 80% uspjeha, ne smije se čekati primjerice večer ili pak drugi dan, već se mora iskoristiti pogodan trenutak.

– U jednom trenutku uvidio sam kako redovan posao i takav način poljoprivrede ne idu zajedno pa sam nakon 18 godina rada kao računalni programer dao otkaz i posvetio se radu na zemlji, objašnjava naš sugovornik.

Kaj biljka da, da

U konvencionalnoj poljoprivredi biljke brže rastu i stižu u rod, otprilike mjesec dana prije u odnosu na njegovu proizvodnju.

– Umjetno gnojivo daje mrtvu zemlju i ono je droga za biljku, ističe. Ja se vodim principom što biljka da, da. Kad bih prskao ne bi znao što je uspjeh same biljke, a što gnojiva ili pak špriciva. Ovako mogu “pročitati dušu” svake biljke, odnosno znam što će i kako koja narasti i roditi, ističe osebujno eko-proizvođač.

Nakon otkaza dao si je deset godina da nauči sve o ovom načinu uzgoja. No, tek je tada zaključio da ništa ne zna, tj. da zna manje nego na početku. Danas, 17 godina kasnije, priča je potpuno drugačija i iz svoje zemlje, kaže izvlači maksimum što se vidi i po kvaliteti i količini proizvoda koji su prepoznati ne samo u Međimurju, već i šire. 

Pokusno polje

Kako je u međuvremenu došlo do “kozmičkog poravnanja” i neke su se stvari promijenile pa i biljke više nisu davale svoj maksimumu po postojećem principu, dio parcele pretvorio je u pokusno polje na kojoj je zasijao zeljarice. Jedne u vodenjaku, a druge u ribama.

– Sve se mora provjeravati i mjeriti. Na ranom zemlju vidi se razlika u veličini i težini glavica pa već drugu godinu za redom mijenjam raspored u odnosu na sazviježđe mjeseca. Kako bi nešto bilo potvrđeno i opće prihvaćeno, mjerenje se mora obavljati 7 godina, kaže naš sugovornik koji nas je pozvao da svratimo najesen na pokusno polje kako bi se i sami uvjerili u različitost istih biljaka zasijanih u različitim zodijačkim znakovima mjeseca.

Ostavi komentar