Više od 500 ugostitelja iz cijele Hrvatske okupilo se na prvom Nacionalnom kongresu ugostitelja u Čakovcu

Nacionalni kongres ugostitelja
Prvi Nacionalni kongres ugostitelja održan je u Čakovcu

Više od 500 ugostitelja iz cijele Hrvatske okupilo se na prvom Nacionalnom kongresu ugostitelja u Čakovcu, a podršku ovom događaju pružio je i ministar turizma Gari Cappelli, predsjednik Odbora za gospodarstvo Hrvatskoga sabora Darinko Kosor i župan Međimurske županije Matija Posavec. Evo priopćenja koje su uputili s ovog događaja.
– U pozdravnim govorima i uvodnoj prezentaciji predstavnici Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak i Vedran Jakominić naglasili su kako je grad Čakovec danas domaćin iznimno važnog događaja za razvoj ugostiteljstva i turizma u Hrvatskoj.
– Tijekom prošlih mjeseci otvorili smo važan dijalog s predstavnicima vlasti i želimo nastaviti u tome smjeru. Struka je ta koja je na kraju egzekutor, a država je regulator. Želimo dobro poslovati, plaćati poreze i vjerujemo da je sinergija ključ u razvoju ugostiteljstva i turizma u Hrvatskoj. Danas smo kroz tri panela obuhvatili važne teme primjene modela Kravata u ugostiteljstvu, poreznog i administrativnog opterećenja i izazove u ljudskom potencijalu, prvenstveno kroz nedostatak radne snage koji smo svi osjetili, najavili su Medak i Jakominić.
Prva panel rasprava fokusirala se na predstavljanje modela Kravata, a odmah na početku predsjednik Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak naglasio je da se bilo koji proizvod može prezentirati te da ako postoji sinergija – sve se može napraviti.

Ministar turizma Gari Cappelli podsjetio je da je 30 posto turista koji dolaze u Hrvatsku motivirano gastronomskom ponudom te da bez gastronomije nema turizma.


Intencija manjeg PDV-a u ugostiteljstvu nije spuštanje cijena, nego otvaranje prostora za povećanje plaća i nove investicije. Gostima moramo dati vrijednost i poticat ćemo korištenje EU fondova za razvoj turizma. Ako je nešto važno ugostiteljima, onda je važno i za naš turizam, rekao je Cappelli.
Druga panel rasprava bavila se problematikom poreznog opterećenja u ugostiteljstvu, odnosno potencijalnim poreznim i administrativnim rasterećenjem u ugostiteljstvu i povezanim djelatnostima te najavljenim smanjenjem PDV-a na pripremu i usluživanje hrane. Na raspravi su sudjelovali Ana Mandac, pomoćnica ministra gospodarstva poduzetništva i obrta, Vedran Jakominić, predsjednik Udruge ugostitelja Primorsko-goranske županije, Vilma Tolić iz IPRH (Inicijativa profesionalnih računovođa Hrvatske), Davor Huić, predsjednik udruge poreznih obveznika Lipa i Žakline Troskot, poduzetnica i vlasnica slastičarnice Amelie. Svi sudionici su se složili da postoje brojni izazovi s kojima se susreću ugostitelji, ali i da je zadatak države pojednostaviti propise kako bi se poduzetnici mogli maksimalno fokusirati na razvoj poslovanja. Tom prilikom pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac pozvala je Vedrana Jakominića, predstavnika Koordinacije ugostitelja Hrvatske na sastanak, kako bi detaljnije razgovarali o ovoj problematici.

Treća panel rasprava bavila se važnim pitanjem iseljavanja, radne snage i edukacije djelatnika u ugostiteljstvu.
-Plaće u ugostiteljstvu su bolje nego ikad, ali na trenutni opseg posla moramo uvesti dodatnu radnu snagu jer inače nećemo opstati. Imali smo 2017. godine gubitak u poslovanju jer nismo imali radnika pa smo uvozili ljude koji nemaju dovoljno znanja“, rekao je Vlašić.
Država je morala prepoznati situaciju i uputiti poduzetnike da dolazi nedostatak radne snage. No nije bilo reakcije od države i poduzetnici su se morali sami snalaziti, rekao je Belić.
Koga ćemo uvesti? Uvozna snaga niti je školovana, niti ima iskustva i problem je jezična barijera. Strani radnik košta nas više nego domaći, a događa se da imamo animozitet među domaćim i stranim radnicima jer su stranim radnicima viša primanja. Država je nažalost maćeha prema našoj djelatnosti, rekao je Eduard Andrić, predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske.
Nakon panel rasprava, posjetitelji su mogli odabrati između četiri zanimljive radionice. Prva se odnosila na kulturu ponašanja i ophođenja do stola i za stolom te podizanje kvalitete usluge u ugostiteljstvu, a koju je provodio Damjan Miletić iz Poslovne akademije Rijeka. Mixologiju koktela na drugoj radionici predstavio je Marin Nekić, a sve o franšiziranju u sektoru hrane i pića i neiskorištenom potencijalu takvog načina poslovanja na trećoj radionici iznio je vlasnik franšize Surf’n’Fries Adria Andrija Čolak.
Svoje lokalne proizvode tom prilikom prezentirala su međimurska i riječka obiteljska poljoprivredna gospodarstva te međimurski vinari. Prvi Nacionalni kongres ugostitelja tako je na najbolji i najreprezentativniji način pokazao kako su domaći proizvodi, tradicija i znanje najbolji recept za uspjeh turizma i ugostiteljstva u Hrvatskoj.

Ostavi komentar