Više od 20 godina “proizvode” vlastite stručne radnike

Ivan Sokač i njegovi naučnici
Ivan Sokač u sredini i naučnici Ela Kobetić s lijeva i Karlo Murk s desna

Ivan Sokač, suvlasnik metalske tvrtke O.M.T. iz Ivanovca ispričao nam je svoja iskustva zašto se odlučio biti mentor i učenicima iz strukovnih zanimanja otvoriti vrata svoje firme za obavljanje prakse.

– Već nakon dvije, tri godine nakon osnivanja firme, 1997. godine ishodio sam certifikat za mentora s ciljem da u svom vlastitom pogonu možemo stvarati kvalitetne i stručne radnike.

Među sadašnjih šest naučnika u O.M.T-u je i jedna djevojka, Ela Kobetić, učenica drugog razreda Tehničke škole za CNC-operaterku.

Jeste li imali predrasude oko uzimanja djevojke na praksu, pitali smo Ivana Sokača. – Ne, naprotiv, baš mi je bilo drago za nju, osim toga znam firmu koja ima puno zaposlenih CNC operaterki. To nije fizički težak posao da ga ne bi mogle obavljati žene. Puno je na njemu lakše raditi nego šivati na normi, a plaća CNC operatera uz to je dvostruko veća. Sokač ističe: – Po pitanju razlike u plaćama radi li ga muškarac ili žena nemam predrasude jer plaćam samo rad, zalaganje i rezultate. Dapače, mislim da su žene bolje radnice. Odgovornije jer su se današnji muškarci malo pobahatili naročito kad nauče nešto raditi. Žene nisu toliko sklone samo tako mijenjati radna mjesta kako kome puhne preko noći, kaže Sokač.

Za kvalitetno obrazovanje važna je i dobra suradnja sa školom koja obrazuje strukovna zanimanja, a njihova suradnja s Tehničkom školom je odlična i što se tiče komunikacije i razmjene informacija. Nama je cilj da na praksu uzmemo toliko učenika koliko ih možemo pripremiti do te razine da oni nakon završenog školovanja mogu nastaviti raditi. Tako učenica 2. razreda za CNC operatera uz mentora uči raditi na novom stroju vrijednom 80.000 eura. Tako osiguravamo buduće zaposlenike. Gotovo 80 posto naših zaposlenika su bili i naši učenici na praksi, kaže Sokač i u šali dodaje da su inkubator kadrova.

Cijelu priču o uspješnom spoju gospodarstva i obrazovanja pročitajte u novom broju Međimurskih novina koji možete nabaviti od petka 28. veljače na svim prodajnim mjestima.

Ostavi komentar