Više od 20 mil. kuna za obnovu škola u Međimurskoj županiji

Potpisnici ugovora u Graditeljskoj školi Čakovec
Potpisnici ugovora u Graditeljskoj školi Čakovec

U prostorima Graditeljske škole Čakovec danas je potpisan Ugovor o dodijeli nepovratnih sredstava za projekte koji su financirani iz Fondova u financijskom razdoblju 2014.-2020.  Energetska obnova škola i radionica s ravnateljima osnovnih i srednjih škola Međimurje. Potpisnici ugovora bili su Predrag Štromar, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Matija Posavec župan Međimurske županije, Alen Višnjić predstavnik MENEA-e, Srebrenka Pongrac ravnateljica Graditeljske škole, Vladimir Novak ravnatelj Osnovne škole ‘’Petar Zrinski’’ Šenkovec, Anica Rašperger ravnateljica Osnovne škole Selnica i Sandra Vlahek ravnateljica Osnovne škole Donji Kraljevec.

Potpisan je ugovor za 5 odgojno-obrazovnih ustanova u Međimurskoj županiji, Učenički dom Graditeljske škole Čakovec, Radionica Tehničke i Graditeljske škole Čakovec, Osnovna škola Selnica, Osnovna škola ‘’Petar Zrinski’’ Šenkovec, te sportska dvorana Osnovne škole Donji Kraljevec.

Predrag Štromar i Matija Posavec
Predrag Štromar i Matija Posavec

Ukupan iznos ugovora je 20,5 mil. kuna od čega će se 60 posto, odnosno 12 mil. kuna sufinancirati kroz Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske Unije. Prijavljena je i Ekonomska i trgovačka škola Čakovec i sportska dvorana, ali se za sad čeka potpisivanje ugovora.

-To je dobra alokacija sredstava iz Europske Unije koja se koristi i za smanjenje potrošnje energije ali i za obnavljanje projekata u odgojno-obrazovnom sustavu. U ovaj projekt ćemo uložiti više od 350 mil. kuna i 100 mil. kuna od sredstava regionalnog razvoja. Na raspolaganju imamo 2,36 mil. kuna za ulaganje u energetsku obnovu, sva će se sredstva uložiti, a to će generirati više od 5 mil. kuna posla za naše gospodarstvenike i građevinare, za manje tvrtke i za naše radnike, rekao je potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva i prostornog uređenja Predrag Štromar.

Čekaju se novi natječaji i za ostale javne ustanove, prije svega Dom za starije i nemoćne osobe u Čakovcu, Osnovne škole u Donjoj Dubravi, Goričanu, Vratišincu i sportsku dvoranu u Prelogu koji kreću već početkom 10. mjeseca.

-Ovo je još jedan dokaz da su odgojni i zdravstveni sustav apsolutni prioriteti naše županije. To je temelj na kojem radimo već 4 godine i ovo ne radimo zbog nas nego radi naslijeđa budućim generacijama koje će imati uređenu sredinu i obrazovanje, rekao je župan Matija Posavec.

Energetska obnova u sklopu natječaja uključuje sanaciju vanjske ovojnice koja se sastoji od fasade, vanjske stolarije, sanacije krovišta, podova, rekonstrukcije sustava grijanja, rasvjete i električnih instalacija, naravno prema potrebi pojedinog objekta koji su uključeni u projekt.

– Prosječne uštede su 67 posto, što čini mnogo manje novaca koji će se izdvajati za pokrivanje troškova energenata i samim time će biti više sredstva za buduće investicije, projekte i programe, rekao je Alen Višnjić, MENEA.

Prema procjenama Alena Višnjića realizacija projekata će krenuti do kraja ove godine ili početkom proljeća 2018. godine.

 

Ostavi komentar