Virtualna izložba Zvonimira Dolenca

Zvonimir Dolenec S krovova župe1
Zvonimir Dolenec

U Muzeju Croata insulanus Grada Preloga do 15. kolovoza održava se izložba Zvonimira Dolenca u virtualnom obliku.

Zvonimir Dolenec poznati je preloški RTV mehaničar, koji se u mirovini posvećuje slikanju. U likovno stvaralaštvo uputio se 70-tih godina kada ga je slikarstvu podučio akademski slikar Jakob Baranašić. Prije 20 godina u Prelogu je održana njegova prva samostalna izložba. Novinar Josip Šimunko tom prilikom zapisao je da Dolenčeve slike odaju modernistički pristup naivnoj umjetnosti. Već tada koristi kombinaciju likovnih tehnika koja nije karakteristična za izvorno naivno slikarstvo. Kao podlogu koristi staklo na koje nanosi silikon, kojim ocrtava konture, a ispunjava ih sprejem. Tu inovativnu tehniku on voli nazvati 3S zbog kombinacije stakla, silikona i spreja. Na slikama često koristi šljunak, kako bi načinio specifičnu teksturu. Ideja o uporabi spreja dolazi sa grafita, ulične umjetnosti koju vješto seli na staklo.

Prilikom obnove krovišta župnog dvora, slikar je sakupljao stare crjepove i tridesetak ih oslikao kombinacijom silikona i spreja. Motivi, kao i dosada, koreliraju između sakralnih i svjetovnih, pritom na crjepovima pronalazimo župne crkve i kapelice u Prelogu, krajobraze i mrtvu prirodu. Valja istaknuti da je Zvonimir Dolenec primljen u Udrugu inovatora Međimurja i patentirao nekoliko izuma, primjerice vertikalni parking za bicikle, podizač kontejnera za smeće, sklopive saonice i drugo. Redovito izlaže svoja likovna ostvarenja s Likovnom udrugom Donjeg Međimurja Prelog, čiji je vjerni član dugi niz godina.

Podsjetimo, Likovna udruga Donjeg Međimurja Prelog prošle godine obilježila je 30 godina rada i djelovanja. Prva kolektivna izložba slika skupine slikara iz Preloga održala se je u “Kinu Kalnik”, sadašnjem Domu kulture. Između ostalih izlagali su Ivan Haramija Hans, Božidar Žegarac, Franjo Ružman i Dragutin Blažinčić, u suradnji s Vinkom Mlinarcom koji je tada pomagao skupini tadašnjih omladinaca. Franjo Ružman sa svojim kolegama slikarima iz donjeg Međimurja, prvenstveno Damirom Šalarijem i Franjom Mustačom, osnovao je udrugu, Likovnu udrugu Donjeg Međimurja Prelog.

Ostavi komentar