Vinogradar Nenad Preiner započeo novu vinsku priču u Hong Kongu

Simon Sitar pokrenuo je s vinarom Nenadom Preinerom novi posao u Hong Kongu

Mladi vinogradar i vinar Nenad Preiner iz Svetog Urbana isporučio je proteklog mjeseca svoju prvu pošiljku vina u Hong Kong. Put do Kine otvorio mu je, sasvim slučajno, dugogodišnji prijatelj Simon Sitar iz Štrigove koji je oženjen za Kineskinju Wing Ying Wong koju pak je upoznao tijekom rada u Njemačkoj.

Vinski biznis s Kinezima počeo sasvim slučajno

Kolega Simon Sitar došao je prošle godine sa svojom ženom Kineskinjom na degustaciju vina u moj podrum. Njegovoj se ženi naše vino jako dopalo pa je uzela potom nekoliko butelja sa sobom u Hong Kong, odakle potječe. Jedan njezin kolega isprobao je vino i predložio da se to vino proba dopremiti u Kinu– ispričao nam je Nenad Preiner, pokazujući sam svoj novo opremljeni podrum.

Kinezi su oduševljeni međimurskim vinima

Prošle su godine Kinezi probne uzorke Preinerovih vina, sauvignona i muškata, ponudili tamošnjim kupcima i na kraju se ideja pokazala jako dobrom pa su Simon i njegova žena Kineskinja s još nekoliko suradnika otvorili tvrtku Croatian Wine HK u Hong Kongu. Ove je godine Nenad u cijelu priču uključio još dvojicu štrigovskih vinara obitelji Cmrečnjak i Štampar. Kolike su naznake, za mjesec dana trebalo bi doći i do druge isporuke vina.

U Kinu smo zajednički poslali 11 vrsti vina. Sad čekamo rezultate da vidimo kako će i ove ostale sorte svidjeti ljudima. Postoje razne ideje. U lipnju k nama dolaze Kinezi. Simon ima ideju da pokaže Međimurje svijetu, to jest Kini. Trebamo još samo za taj događaj posložiti turistički program. Želja nam je da pokažemo naš grad, restorane, znamenitosti i naša vina Kinezima– kazao je entuzijastično Nenad, koji je prije dvije godine od svog oca Darka naslijedio obiteljsku vinariju.

Hong Kong je posebna administrativna regija Kine, to jest bivša britanska krunska kolonija u jugoistočnome dijelu zemlje, pa je u tom dijelu države situacija potpuno drugačija nego što je to u ostatku Kine. Ova je regija u potpunosti otvorena svijetu te se poslovi puno lakše sklapaju. Upravo u tome izvrsnu priliku vide ovih naših dvoje Međimuraca.

Uskoro u Međimurje nestašica vina?

Minimalac u Hong Kongu iznosi, prema pričama iz prve ruke, oko 20.000 kuna te je standard puno veći od ostatka Kine. Na dvije tisuće 700 kvadratnih kilometara živi 7 milijuna ljudi. Za ilustraciju, tamo prođe preko zebre u gradu oko 5 tisuća ljudi. Sada ako “pehnemo” u pravu rupu, Međimurje neće imati dosta vina realno gledajući – objašnjava Nenad.

Zbog svega toga u Kini su zaposlili jednu ženu koja radi u vinskome svijetu i koja traži kupce za njihova vina. Ako se cijela priča dobro zavrti, u jedanaestom će se mjesecu prijaviti na poznati kineski Wine Expo-u na kojem će se predstaviti kao međimurski proizvođači vina.

Cijela priča mi je vrlo zanimljiva i zato se jako trudim oko toga i trošim na to puno energije. Međimurje nije tržište za butelje. Osobno sam se orijentirao na izvoz. Možda je Hong Kong dobra stvar za tu moju ideju provesti u djelo, a i iskreno nemam puno vremena da bi mogao okolo hodati i sklapati poslove– napominje mladi svetourbanski vinogradar i vinar.

U planu mu je reduciranje rinfuze, to jest vina za široku potrošnju, i usmjeriti se samo na prodaju butelja. Svjestan je da je ovo dugoročni projekt i da treba malo duže vremena da se započne s većim izvozom. Za sada imaju ugovore s luksuznim restoranom u Hong Kongu na dvije godine u koje izvoze crni pinot i sauvignon. Cilj im je pridobiti još minimalno deset takvih restorana pa da jedna paleta vina može otići u Kinu za tjedan dana i tako, možda, jednim udarcem prodati cijelu berbu.

FOTO: Privatna arhiva

Ostavi komentar