Vinarija Štampar iz Svetog Urbana iako ima uhodanu ponudu ne prestaje nas iznenađivati novim vinima iz svog podruma, ali i eventima koje su sve popularniji na Mađerkinom bregu. O tome smo razgovarali s Davidom Štamparom, vlasnikom istoimene vinogradarske kuće ususret Martinju.
– Kakve ste novitete pripremili za sve zahtjevnije tržište vina i osjetljiva nepca vaših kupaca?
– Predstavljamo dva nova vina u svojoj ponudi s položaja Mađerkin beg. To je Pušipel Classic berba 2023., a s istog položaja uskoro stiže i crno vino, berbe 2021. Riječ je o kupaži Cabernet Sauvignona, Merlota i Cabernet Franca.
Ponosni smo što možemo predstaviti ova dva nova vina, izjavio nam je David Štampar i nastavio. Pušipel Classic je vino iznimne kvalitete, a crno vino s Mađerkinog brega je naša prva kupaža. Vjerujemo da će oba vina oduševiti ljubitelje vina.
U studenome vinarija planira promociju novih vina i naše vinarije u Zagrebu, gdje će posjetitelji imati priliku kušati i naša druga popularna vina.
– Kako biste opisali ovogodišnju berbu s obzirom da smo bili pogođeni iznimnim vrućinama tijekom ljetnih mjeseci?
– Zbog visokih temperatura, u berbu smo kretali ujutro te je završavali do podneva. Bilo je to nešto zahtjevnije, ali smo se uspješno prilagodili onome što je situacija zahtjevala. Zbog suše znatno su manji prinosi, čak trideset posto u odnosu na neki prosjek. No unatoč tome, ili možda i zahvaljujući tome, kvaliteta grožđa je izvrsna, što obećava vrhunska vina.
Imali smo dvije uzastopne iznimno dobre godine, 2023. i 2024., što je prava rijetkost u vinogradarstvu pa će i ovogodišnja vina biti ekstra dobra.
Ovakve vremenske prilike zahtijevaju prilagodbu i inovativna rješenja, dodaje. U budućnosti ćemo se još više morati usmjeriti na prilagodbu klimatskim promjenama kako bismo osigurali konstantnu kvalitetu vina.
– Znači li to da će sljedeća godina podbaciti te da će biti manjka vina u našim podrumima?
– Da, to može značiti da će s nekim sortama vina biti vrlo oskudno. Kooperanti su nam ove godine vozili manje grožđa, a jednom kada započne berba, teško je pronaći dodatno grožđe. Na primjer, teško smo ove godine mogli naći dodatnog grožđa sorte sauvignon jer je već sve bilo prodano. U našoj vinariji imamo neku zalihu, pa ćemo možda kombinirati s tim kako bismo zadovoljili potražnju. To znači da će neka vina morati brže izaći na tržište.
– Kakvi su trenutno trendovi u vinskom svijetu?
– U vinskom svijetu i dalje dominira trend uživanja u svježim vinima, kakva upravo mi proizvodimo u Međimurju. Ovaj trend sve više dobiva na značaju, a vinogorje Međimurja postaje sve važnije. U Dalmaciji su također počeli ranije brati grožđe kako bi dobili lakša vina, dok su na istoku Hrvatske, uključujući Baranju, berbe započele već početkom kolovoza. Na primjer, graševina se brala 15. kolovoza, dok je prije deset godina to bilo u listopadu. Očigledno je da svi žele uhvatiti taj trend svježih vina, iako im je izazov postići isti omjer šećera i kiselina kao što mi imamo ovdje u Međimurju.
Isto, tako predviđam da ćemo u budućnosti moći proizvesti još bolja crna vina. Sada nam klima kod proizvodnje crnih vina ide u korist.
Također, primjetan je porast potrošnje pjenušaca, što dodatno obogaćuje vinsku scenu. Potrošači postaju sve svjesniji kvalitete i raznolikosti vina, a to nas potiče da se prilagodimo i unaprijedimo našu ponudu kako bismo zadovoljili njihove želje.
– Mađerkin breg postaje sve popularniji i popularniji. Vaš ugostiteljski objekt jedna je od bitnih karika da je tome tako. Kakve sve događaje pripremate na najljepšem vidikovcu u Međimurju?
– Na Mađerkinom bregu organiziramo razne događaje poput Otvorenih podruma, Dočeka ljeta i Jazza u vinogradu. Ponekad ugostimo i poznate kuhare koji obogaćuju našu ponudu tijekom ljetnih mjeseca. Tijekom lijepih vikenda, naš objekt je pun posjetitelja, dok se zimi zatvaramo kako bismo se pripremili za sljedeću sezonu. Do tada slobodno navratite u našu vinariju!