Nova vinogradarska godina odlično je započela za obiteljsku vinariju Dvanajščak-Kozol iz Dragoslavca. Kvalitetu svojih vina ponovno su potvrdili, no prvi put na inozemnom natjecanju vina Mundus vini 2018. koje se održava u sklopu ProWeina u Njemačkoj, najznačajnijeg svjetskog vinskog sajma, pa je značaj dobivene nagrade tim veći.
Žele da svjetska vinska scena čuje za Međimurje
– Na ocjenjivanje je ukupno pristiglo 6770 uzoraka iz 150 vinskih regija iz cijeloga svijeta. Iz Hrvatske je ukupno poslano 22 uzoraka, od toga je pet dobilo odličja, dva zlata i tri srebra. Među njima je bio naš pušipel prestige berbe 2016. godine koji je osvojio srebrnu nagradu. Zlatno nam je izmaklo samo za dva boda – ispričala nam je ponosno Tea Dvanajščak.
Natjecanje Mundus vini održava se od 2001. godine, a pristigla vina ocjenjuje međunarodni žiri koji čine visokokvalificirani suci. Obitelj Dvanajščak-Kozol odlučila je otići na taj sajam jer, kako kažu, žele početi izvoziti svoja vina i na europsko tržište te prodavati i pokazivati svoje proizvode na cijenjenim europskim sajmovima.
– Ovo nam je prva internacionalna nagrada. Želimo da svjetska vinska scena čuje za Hrvatsku i međimursko vinogorje kao najsjeverniju hrvatsku regiju koja se može ponositi kvalitetnim najsvježijim voćnim vinima. Želimo potaknuti da se čuje, vidi i potvrdi ono što mi već godinama govorimo, a to je da Međimurje ima jako kvalitetna vina te da je samo podneblje jako dobro za sorte kao što su pušipel, sauvignon i crni pinot – istaknula je Tea i dodala da su svoja vina poslali još na ocjenjivanje na dva svjetska sajma, londonski Decanter i na jedno specijalizirano natjecanje za sauvignone te sada čekaju rezultate tih ocjenjivanja.
U njihovim podrumima nastaju high class vina
Nagrađeno vino nosi potpis njezinog brata Viktora, studenta treće godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, i oca Zdravka. To je suho vino, odležano u novim drvenim bačvama agacije i hrasta, dok okusom dominiraju malina i ribiz. U vinu se može se osjetiti specifična kiselina i balansirani alkoholi.
– Odlučili smo ići na malo više linije. Uz pušipel prestige, napravili smo više linije crnoga pinota pod nazivom amarant i višu liniju sauvignona kojemu smo dali ime natura. Kompleksnija su to high class vina, odležana u novim drvenim bačvama te smo prilikom njihove izrade upotrebljavali drugačiju tehnologiju – kaže nam u razgovoru mlada međimurska vinogradarka.
Riječ je o ekskluzivnim bocama kojih nema puno na tržištu. Napravili su oko 2000 boca po sorti koje sada distribuiraju u najekskluzivnije zagrebačke restorane te u pojedine međimurske restorane. Tržišno su se također proširili. Svoja vina danas izvode redovito u Francusku i Belgiju, a trenutno dogovaraju izvoz u Finsku i ostale skandinavske zemlje.
Kreću u proširenje kapaciteta
U vinariju su nedavno stigla i nepovratna sredstva za proširenje kapaciteta, za nove tankove, novu muljaču i nova pumpu. Proširenjem žele olakšati cjelokupni radni proces u vinogradima i podrumu, no najveći projekt koji im trenutno stoji pred vratima je predaja građevinske dozvole za izgradnju novog podruma.
– Za Hrvatsku se još ne zna u Europi i pred nama je još daleki put da se etabliramo kao vinska zemlja. Imamo sreće da smo turistička zemlja pa se puno vina popije kroz turističke i ugostiteljske sadržaje. Ali na svjetskoj vinskoj karti Hrvatska kao vinska zemlja još uvijek ne postoji. Puno se hrvatskih vinara, koji su visoko plasirani, bori s time i počinju promovirati svoja vina na svjetskom tržištu pa tako i mi – naglasila je Tea na kraju razgovora.