Vinarija Dvanajščak – Kozol predstavila Mlado Međimurje u Zagrebu

Ljudi su već od vremena Rimljana poznati kao veliki hedonisti, vole i znaju uživati u dobroj hrani, a još više u dobrim vinima. Jedan takav spoj  vrhunske gastronomije i reprezentativne enologije dogodio se u četvrtak, 5. studenog u zagrebačkom Rougemarinu.

Topla jesenska večer, šuštanje lišća, odsjaj uličnih svjetiljki na tepihu od lišća, orkestar kišnih kapi i jedna akustična gitara za potpuni ugođaj kasno jesenske večere u zagrebačkom bistrou. RougeMarin je mjesto gdje gosti imaju priliku doživjeti vrhunska gastro iskustva.

Ovih su dana započeli sa novom Lokal&Bokal sezonom sa jesensko/zimskim ugođajem,  a prva večera u nizu bila je posvećena vinima međimurske regije. Čast da predstavi međimursku regiju dobila je dobro poznata vinarija obitelji Dvanajščak Kozol. S obzirom da su berbe nedavno završile, naglasak je stavljen na vinu Mlado iz njihove ovogodišnje kolekcije.

Vlasnici vinarije Dvanajščak-Kozol ističu da sve što rade, rade sa srcem. Za njih je proizvodnja vrhunskih vina imperativ, a ne slučajnost koja im se dogodila usput. Dvanajščakovo Mlado vino je aromatično, voćno i lagano vino koje će se savršeno stopiti uz kratke jesenske dane uz vatricu koja pucketa u kaminu i miris pečenih kestena.

Uz večeru u pet sljedova nadahnutu jesenskim mirisima i okusima koju su osmislili chef Željko Lopar uz stručno vodstvo Marina Medaka poslužena su ponajbolja vina iz vinarije Dvanjščak Kozol. Gosti su na samom početku mogli probati paštetu od guščje jetre, s chutneyjem od dunje, crumbleom od oraha uz tostiranu focacciu. Slijedile su domaće fettuccine u umaku od šumskih gljiva, s čipsom od jabuke te coulisom od nara. Treći slijed bio je rezerviran za rižoto s odležanim rib eye steakom i kremom od buče, uljem ružmarina i chutneyjem, ali ovog puta od maline. Prije deserta poslužena je patka s glaziranim korjenastim povrćem, kremom od cikle, džemom od kupine i segmentima mandarine. Chefov izbor deserta bio je kolač od buče i kestena. Uz mlado vino, gosti su mogli uživati u Pušipel Classic 2019. i 2017., Pinot Amaranth 2017. te Muškat light 2019.

Vrhunska hrana kombinirana s ovim vinima te besprijekornom prezentacijom mamila je uzdahe i zadovoljila prokušana, ali i zahtjevna nepca svakog pojedinog gosta. Predstavnici Vinarije Dvanajščak Kozol, Tea i Viktor ponosno su predstavljali svako vino koje je bilo posluženo te večeri. Oni sami ističu da je stvaranje vina njihov život. Njihova su izvanredna vina plod odličnog položaja vinograda, mnogo teškog rada i iscijeđenog znoja te svakodnevno učenje i usavršavanje u stvaranju vrhunskih vina.

Na kraju večere zadovoljnim i zadovoljenim gostima, naravno u gastro i eno smislu, obratio se Viktor Dvanajščak. “Čast mi je i zadovoljstvo što su naša vina sljubljena sa ovim predivnim okusima jesenskih delicija. Ponosan sam na projekt Mlado Međimurje kojim, ne da pokušavamo, negoli uspijevamo obogatiti našu vinsku ponudu. Mlada vina, kao što ste imali prilike probati, lagana su, pitka i osvježavajuća, a da bi se to postiglo bitno je odrediti pravi termin za berbu. Ove smo se godine posebno trudili osluškivati prirodu i učinimo ovu berbu jedinstvenom i maksimalno prepoznatljivom.  Do sljedećeg susreta: u zdravlje, živjeli i veseli bili.” – rekao je Viktor.

 

 

Ostavi komentar