Vinarija Cmrečnjak: Vino spaja dobre ljude, vino stvara nove prijatelje!

Vinarija Cmrečnjak moderna je vinarija koja raspolaže suvremenom tehnologijom za obradu grožđa i vina zahvaljujući kojoj na tržište stavlja 17 vrsta vrhunskih vina.

Vinariju je pokrenuo i osnovao Rajko Cmrečnjak sa svojom obitelji, a upornošću, radom i trudom od nekoliko trseva stvorio je imperij.

U rad vinarije uključena je cijela obitelj Cmrečnjak, a Rajkov sin, odnosno nasljednik Marko spretno korača očevim stopama i stvara i njeguje vina koja se nalaze na svjetskim vinskim kartama i redovito i s lakoćom osvajaju nagrade i medalje na kojem se god natjecanju pojavila.

Prije kvantitete uvijek stavljali kvalitetu

Sve je počelo početkom devedesetih godina kad su bili jedno srednje poljoprivredno gospodarstvo koje se bavilo raznim granama poljoprivrede, od svinjogojstva preko ratarstva do stočarstva. U početku posjedovali su tek 2 ha vinograda, međutim velika želja i ambicija za opsežnijom proizvodnjom grožđa i vina tjerala ih je naprijed u nove izazove. Ključna godina za vinariju bila je 1992. kada odlučuju baviti se isključivo vinogradarstvom i vinarstvom te dobivaju certifikat za geografsko podrijetlo. Te je godine u njihovom podrumu napunjena prva butelja. Iste su godine započeli proširivati obiteljski podrum.

Pogled na vinariju zimi

Svakodnevno su se borili za kvalitetu i plasman na tržište. Umjesto lokalno, započinju djelovati na državnoj razini. Šalju vina na državne izložbe te im je već 1993. godine potvrđena kvaliteta zlatnim medaljama na izložbi vina „Vino u Hrvata“. Zadovoljstvo potrošača očitovale su brojne medalje koje su dobili na izložbama Vinovita u Zagrebu. Kako se širio krug klijenata odnosno „vinopija“, bilo je potrebno omasoviti proizvodnju grožđa i vina, a podrumski kapaciteti zahtijevali su ponovno širenje. U proizvodnji vina uvijek su prije kvantitete stavljali kvalitetu te uvijek razmišljali i nabavljali kvalitetnu opremu za preradu grožđa. I njihova djeca su nakon školovanja krenula roditeljskim stopama. „Više ruku više i bolje radi“, a to ih je potaklo na povećanje vinogradskih terena. Ulagali su u kupovinu zemljišta te danas raspolažu s 23 ha vrhunskih vinogradskih nasada te 4 ha terena za sadnju.

Rajko i Marko Cmrečnjak
Rajko i Marko Cmrečnjak

– Kako doživljavam vino? Kao sunčevu svjetlost u čaši, miris prirode zarobljen u zlatnim kapima, dio raja uhvaćen u bogatom okusu, nastajanje nove radosti i buđenje životnih vrlina. Vino spaja dobre ljude, vino stvara nove prijatelje, istaknuo je Rajko Cmrečnjak, a njegov sin Marko dodao:

– Vino je „sitnica“ koja čini razliku, a ljepota života je upravo u tim sitnim stvarima. Dozvolite da vam čaša našeg vina na kraju dana izmami osmijeh na lice i toplinu u srce. Neka „začin“ vašem životu budu upravo naša vina.

Plodna godina medaljama i nagradama 

Najutjecajnije svjetsko ocjenjivanje vina, Decanterove Svjetske vinske nagrade, ove se godine u svom 17. izdanju prvi put odvijalo pod posebnim mjerama. Razlog je, naravno, pandemija Covida-19. Decanter je u veljači produljio rok za prijave vina i značajno produljio ocjenjivanje zbog sigurnosnih mjera koje onemogućuju uobičajeni rad sudačkih panela. Među gotovo 17.000 uzoraka našlo se i nekoliko uzoraka iz vinarije Cmrečnjak. Njihovom Pušipelu, Sauvignonu te Pinotu sivom pripale su srebrne medalje. Već petu godinu zaredom njihova vina dobivaju jako visoke ocjene na najvećem svjetskom ocjenjivanju te osvajaju medalje i visoke ocjene.

Međunarodno ocjenjivanje kvalitete vina u sklopu ovogodišnjeg, 23. Međunarodnog sajma gospodarstva Mostar 2020. također je donijelo novu nagradu za Vinariju Cmrečnjak. Njihov je Sauvignon proglašen šampionom kvalitete.

Posljednja nagrada za vrijedne ruke u obitelji Cmrečnjak stigla je iz Zagreba u sklopu projekta Vina iz davnina. Na ocjenjivanju autohtonih sorti vina osvojili su 4 zlatne medalje, od toga je Pušipel Classic iz 2019. godine proglašen šampionom kvalitete u kategoriji bijelih vina redovite berbe, regije Središnja bregovita Hrvatska.

Također i kušaonica, tj. vinoteka vinarije Cmrečnjak je pred završetkom. Potreban je još dio opreme koja je u izradi. Sljedeće godine planira se stavljanje u funkciju.

Ljubav prema vinogradima poticaj za napredak 

Upitali smo vlasnika Vinarije Cmrečnjak Rajka Cmrečnjaka što je to što njega i njegovu obitelj gura naprijed prema usavršavanju, nadopunjavanju i širenju posla:

– Volimo to što radimo i radimo to što volimo. Vinograd ne treba gazdu, nego slugu koji će se svakodnevno brinuti o njemu i koji će ga tetošiti kao malo dijete. Mnogi ljudi odlaze na godišnje odmore i putovanja, a naš godišnji odmor prolazi u vinogradu. Iako je taj posao iznimno težak, vinograd ti uvijek vrati uloženi trud i ljubav koju ti njemu daješ cijele godine. Što nas gura naprijed? Svakako nagrade i priznanja za sve ostvareno u proizvodnji vina, a posebno ljudi odnosno vinoljupci koji se uvijek iznova vraćaju po naša vina. Vjerujemo u našu tradiciju kvalitete i samo kvalitetu nudimo našim klijentima, završava vinar Cmrečnjak.

Rajko Cmrečnjak
Rajko Cmrečnjak

Tri nove etikete iz linije Mađerka 

Od prije nekoliko tjedana u prodaji su tri nove etikete vina iz linije Mađerka. Merlot Mađerka i Pušipel Mađerka su vina s izdvojenog položaja Mađerkinog brega vrhunske kvalitete i izražajnih aroma. Pušipel s Mađerke je ozbiljno vino s višim alkoholima i jačeg ekstrakta, ali i izraženom svježinom. Merlot je crveno vino s tipičnim sortnim karakteristikama. Tamno rubinske crvene boje s voćnim mirisom koji podsjeća na trešnju, malinu i zaokruženo s aromom vanilije. Na etiketama iz nove linije prikazan je motiv balerine Emilije zvane Mađerka koja je živjela na ovom položaju. Pušipel Xtreme ² je orange (narančasto, jantarno) vino proizvedeno tradicionalnom metodom bez upotrebe sumpora i maceracijom od 6 mjeseci.

Tri nove etikete iz linije Mađerka

Kakvi su planovi za budućnost? 

Trenutna situacija u kojoj se nalazimo diktira planove zbog pada prodaje što će se odraziti i na sljedeću godinu. Vinograd ne može stajati godinu dana, već ga je potrebno obraditi. Vina je potrebno zbrinuti kako bi se mogla očuvati za bolja vremena i prodaju. Na proljeće planiraju obnoviti 1 ha vinograda koji je iskrčen zbog bolesti žutice. Za iduću sezonu nabavljaju se novi specifični strojevi za obradu vinograda kako bi smanjili korištenje pesticida. Budući da je sve manje radne snage, potrebno je sve više skupe mehanizacije. Računa se na europska sredstva, ali i dalje su potrebna velika ulaganja. Cilj je da se na što prirodniji način proizvede vino i što manje uništava priroda.

Marko Cmrečnjak
Marko Cmrečnjak

Uključili se u projekt Mlado Međimurje

Vinarija Cmrečnjak sudjeluje u zajedničkom projektu koji je osmislilo više poznatih vinara s područja Međimurja. Cilj je projekta oko Martinja staviti na tržište cjenovno pristupačna, a vrhunska mlada vina koja karakteriziraju lagani okus, niski alkohol te lepršava svježina. Posebnost međimurskih mladih vina je izražena aromatika i mineralnost, karakteristika koju zahvaljuju specifičnim vinogradarskim položajima. Ovaj je projekt aktualan već treću godinu za redom i pokazao se kao pun pogodak za tržište. Vinarija Cmrečnjak sudjeluje sa svojim Rizvancem kojeg proizvode već deset godina. Rizvanac je vrlo ugodno i pitko vino s izraženim mirisnim aromama.

 

 

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE