8.9 C
Čakovec
Ponedjeljak, 22 travnja, 2024

Veliko priznanje struke Riznici Međimurja

U stalnom postavu Riznice Muzeja Međimurja Čakovec u 10 sati održana je press konferencija povodom nagrade koju je muzej dobio.

Muzej Međimurja Čakovec primio je najveće priznanje muzejske struke, godišnju nagradu hrvatskog muzejskog društva, nagradu za najbolji realizirani stalni postav u 2021. godini, za Riznicu Međimurja.
Svečana dodjela nagrada održana je u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u dvorani Gorgona. Dodjelu nagrada organiziralo je Hrvatsko muzejsko društvo.
Ova nagrada najveće je priznanje struke, slovi za Oskar u muzejskoj struci i dodjeljuje se najboljima.
Nagradu su primili ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan, koautorice postava kustosice Janja Kovač i Ana Šestak te župan Međimurske županije Matija Posavec.
Nagradu im je predala Anuška Deranja Crnokić, ravnateljica Uprave za arhive, knjižnice i muzeje Ministarstva kulture i medija RH.
Na današnjoj press konferenciji obratili su se ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan, viša kustosica Ana Šestak te župan Međimurske županije Matija Posavec i Rudi Grula, direktor Turističke zajednice Međimurske županije.
Maša Hrustek Sobočan je navela kako je Riznica prvi i tako veliki projekt koji se tiče kulturne baštine a vrijednost mu je 42 milijuna kuna sufinanciran iz europskih strukturnih fondova a preostalih 15% financirao je glavni partner Međimurska županija. Bilo je puno problema i izazova jedno ovako stoljećima staro zdanje rekonstruirati i popraviti i dati mu novi značaj i namjenu. Uspeh je bio dovesti do te mjere da se za to dobije nagrada za trud a to se i vidi iz postava koji kombinira visoke tehnologije i navodi posjetilje na istraživanje.
U godinu dana od otvorenja muzej je posjetilo preko 26 tisuća posjetitelja što je značajan porast nego u vrijeme prije riznice kad je taj broj bio između 4 i 10 tisuća posjetitelja.
Rudi Grula naveo je kao Riznica Međimurja skriva identitetsko blago svih naših Međimurki i Međimuraca kroz stoljeća a prezentira to blago na jedan moderan, interesantan i zanimljiv način posjetieljima a prepoznaju to sve generacije. I svakako su pozvani svi pogledati ovaj prekrasan muzej koji je potvrdila i struka.

 

Da u Muzeju ne manjka aktivnosti pokazala i radionica lončarstva u muzejkom informativnom centru.

Muzej Međimurja Čakovec u suradnji s nositeljicom vještina Tradicijskog lončarstva na području sjeverozapadne Hrvatske Đurđicom Horvat organizira interaktivne radionice rada na lončarskom kolu.

U prvom dijelu radionice polaznicima radionice je predstavljen pojam nematerijalne baštine, načina zaštite i očuvanja nematerijalne baštine s naglaskom na tradicijsko lončarstvo.

U drugom dijelu su polaznici pod mentorstvom Đurđice Horvat radili na lončarskom kolu s ciljem izrade predmeta od gline koji su si ponijeti kući.

Galeriju pogledajte ovdje (Muzej)

Foto: Mario Golenko

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE