Već smo 12 dana “corona free” županija, prioritet postaje obrana 28 domova za starije

U čakovečkom Domu za starije dok traje koronavirus kriza, stvorena su dva tima koji su u tzv. radnoj izolaciji, rade i borave 24 sata tjedan dana u domu

U Međimurju radi 28 domova za starije i nemoćne osobe u kojima je smješteno 1458 korisnika o kojima skrbi 474 djelatnika.

Kao što su u nekoliko navrata pisale u ožujku i travnja i upozoravale Međimurske novine, odnosno naš portal mnovine.hr domovi za starije u kojima je u unutrašnjem prostoru veliki broj korisnika – starijih i kronično bolesnih zapravo su najrizičniji u cijeloj ovoj koronavirus krizi.

Iako su stravične slike o velikom broju oboljelih i umrlih u domovima za starije u Italiji i Španjolskoj u ožujku dolazile i do nas, naš Nacionalni stožer odlučio se baviti prvenstveno  lockdownom – “zaključavanjem” brojnih gospodarskih djelatnosti, onemogućavanju kretanja stanovništva (propusnice) i drugim, dok mu nažalost domovi za starije nisu bili u prioritetu. Takav pristup “delegiran” je i prema lokalnim stožerima.

Pristup u kojem se upozorava na potrebu socijalnog distanciranja i strogi lockdown donio je uspjeh u širenju koronavirusa (ako je u tome najvažnija stvar u borbi protiv njega, što će tek pokazati vrijeme), međutim koronavirus je ušao upravo tamo gdje je to trebalo prvenstveno pokušati spriječiti – u domove domove za starije i nemoćne.

Tek nakon Splita u kojem korisnici doma u koji je ušao virus nažalost i danas umiru i među najbrojnijima su na listi od 55 mrtvih koji su u Hrvatskoj umrli s ili od koronavirusa, započelo se s ozbiljnijim mjerama i opremanjem domova sa zaštitnom opremom.

S obzirom da je Međimurje već 12 dana “corana free” županija, iako je pojačano kretanje i radna aktivnost građana, dok u ponedjeljak 27. travnja djelomično prestaje lockdown, posve je jasno da ćemo u narednom razdoblju života s koronavirisom, morati prvenstveno štititi one najranjivije, a to su stariji i kronično bolesni.

Županijski stožer civilne zaštite shvatio je to više nego ozbiljno i ovih dana zajedno s domovima dodatne mjere zaštite kako ne bi došlo do prodora koronavirus u domove za starije.

Tako je primjerice najveći Dom za starije u Čakovcu koji je pod županijskom nadležnošću,  uveo dva tima koji se na tjednoj bazi mijenja u radu u domu i u tzv. je radnoj izolaciji. To znači da tjedan dan jedan tim svih 7 dana u tjednu, 24 sata radi i boravi u domu, dok drugi tjedan to radi drugi tim.

Kako doznajemo u tom domu bilo je nekoliko korisnika koji su imali simptome koji su upućivali da bi mogla biti u pitanju korona, ali srećom svi testovi su bili negativni, tako da su očito u pitanju bile neke druge slične bolesti prehlada ili neke druge upale.

U Međimurskoj županiji inače već je ranije formiran Tim za kontrolu provedbe Upute za sprječavanje suzbijanja epidemije COVID-19 za pružatelje socijalnih usluga u sustavu socijalne skrbi. Pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb MŽ Sonja Tošić Grlač objasnila je na koji način funkcionira tim za kontrolu: „Tim obilazi pružatelje socijalnih usluga u županiji i vrši nadzor nad primjenom mjera. No, postoji lanac odgovornosti na čijem je čelu pružatelj usluga, tj. vlasnik doma, predstavnik udomiteljske obitelji ili stambene jedinice te svatko mora poći od svoje odgovornosti. Moramo biti svjesni da je odgovornost dvostruka, za zdravlje i živote ljudi. Svi oni koji ne poštuju mjere snosit će odgovornost i bit će pod stalnim nadzorom. Domovi za starije osobe u Međimurskoj županiji u dva su navrata dobili više od 20.000 komada zaštitne opreme. Moramo istaknuti da je komunikacija između domova i zdravstvenih ustanova izuzetna, svakodnevno se dogovara zbrinjavanje starijih ljudi i maksimalno pomaže domovima u medicinskom zbrinjavanju korisnika.

Ostavi komentar