VAŽNO: Doktoru idite samo ako je hitno!

Kako iz Doma zdravlja poručuju preporuka je da u zdravstvenu ustanovu dolaze samo hitni slučajevi, a sve što je moguće obavljajte telefonom (produžetak terapije, savjeti, uputnice i slično….). Zarazni nek se izbjegavaju posjeti ambulantama osim ako su hitni slučajevi.

Kod prevencije virusnih infekcija potrebno se pridržavati idućih naputaka:

-Izbjegavanje zatvorenih prostora sa puno ljudi

-Izbjegavanje bolesnih ljudi

-Često pranje ruku sa sapunom i toplom vodom

-Redovito provjetravanje životnih prostora

-Zaštita usta tijekom kihanja i kašljanja, koristiti maramice ili unutarnju stranu lakta, ne dlan

-Uzimati veću količinu tekućine

Starijim pacijentima i pacijentima sa kroničnim bolestima ne savjetuje se dolazak u čekaonicu radi bolesti koje nisu hitne, izbjegavati zatvoreni prostor sa puno ljudi.

Pacijentima koji trebaju uputnice preporuča se da se naruče na pregled kako ne bi previše vremena provodili u čekaonice.

Za stalnu terapiju koristite telefone, mailove, aparate za naručivanje terapije.

Ukoliko imate grlobolju, curenje iz nosa i kašalj bez temperature nemojte dolaziti u ambulantu, nazovite telefonom i liječite simptome kod kuće.

Kad niste sigurni što učiniti, nazovite ordinaciju za savjet. Imajte na umu da boravkom u čekaonici povećavate mogućnost da se zarazite drugim virusnim bolestima.

Kod povišene temperature bez drugih težih simptoma, savjetuje se snižavati temperaturu kod kuće uz dovoljan unos tekućine i mirovanje prvih 2 dana bolesti te se javiti nadležnom liječniku telefonom ili mailom radi regulacije bolovanja, ukoliko temperatura potraje duže od tri dana i ukoliko je praćena poremećenim općim stanjem obavezno se javiti na pregled, poručuju iz Doma zdravlja.

 

 

Ostavi komentar