Uspjelo joj iz sjemena češera uzgojiti bor s Brijuna

Marija Aleksić iz Čakovca velika je zaljubljenica u cvijeće i bilje. Čitav život ga uzgaja, a kad je bila mlađa i imala više snage imale je nekoliko metara balkona ukrasila je visećim muškatlinima. Svatko tko se imalo razumije u cvijeće zna koliko truda i ljubavi, zalijevanja i plijevljena zahtijevaju takvi cvjetni balkoni. Zato ih i sve rjeđe viđamo oko sebe.

Marija Aleksić nas je pozvala da bi nam pokazala posebne biljne  primjerke iz svoje kolekcije. Njoj je uspjelo iz sjemena češera bora s Brijuna  u teglici uzgojiti mladice bora. Jedan predivni poveći primjerak krase njezino dvorište. No nisu to jedine iznimne biljne ljepotice o kojima se ona brine.

Njezina ljubav je i tradicionalno međimursko cvijeće. Pokazala nam je i starinski muškatlin koji se zahvaljujući njezinoj brizi i pažnji raskošno rascvao. Čuva i tradicionalni međimurski asparagus kakav je danas rijetkost, a nekada ga je imala svaka međimurska hiža imala. Danas je gotovo zaboravljen i zanemaren, a nekad su se njegovim grančicama ukrašavale čak i svadbene torte.

I šećer na kraju, ukrasno stabalce Cornus Florida Rubra s predivnim crvenim cvjetovima koji joj je donijela kćer iz Amerike, a Marija ga je uspješno presadila u naše uvjete. (BMO)

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE