Uskoro “Nikad ispričana priča o jednom putovanju” autorice Lidije Jelene Jurčec

Lidija Jelena Jurčec
Lidija Jelena Jurčec izuzetno je talentirana slikarica koja pomno izgrađuje vlastiti izraz hrabrim istraživanjem likovnosti

Nakon što je ovog rujna aktivno sudjelovala u okupljanju umjetnika likovne kolonije u organizaciji Turističke zajednice Trakošćan, Općina Bednja Lidija Jelena Jurčec, slikarica iz Međimurja, predstavit će se javnosti novim projektom – izložbom “Nikad ispričana priča o jednom putovanju”. Otvorenje izložbe bit će u petak, 6. listopada u Muzeju “Croata insulanus” Prelog.

Lidija Jelena Jurčec izložit će radove u tehnici mix media:

– Prezentirat ću jednu specifičnu tehniku koju vrlo malo ljudi kod nas radi na slikarskom platnu. Izložba će obuhvatiti dio motiva koji su već predstavljeni na samostalnoj ili zajedničkim izložbama, a bit će izloženi i novi radovi. Riječ je o mojoj četvrtoj samostalnoj izložbi. Unatrag petnaest godina izlažem na različitim izložbama unutar Likovnog udruženja Čakovec čija sam članica, zatim u varaždinskoj bolnici gdje smo neformalno okupili likovnjake u zdravstvu. Postavili smo izložbu zaposlenika u zdravstvu, a izložba je bila otvorena ove godine za Dan sestrinstva u bolnici Varaždin, 12. svibnja.

Podsjetimo, Lidija Jelena Jurčec, slikarica hobistica iz Međimurja likovnim se stvaralaštvom bavi dugi niz godina. Aktivna je članica Likovnog udruženja Čakovec i LUDM-a. Autorica je nekoliko samostalnih i sudionica brojnih zajedničkih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Svoj istraživački slikarski put započela je već u ranom djetinjstvu:

– Kreativni likovni izričaj oduvijek je bio u meni i on traje od mog ranog djetinjstva. Prije nije bilo mogućnosti, a možda niti hrabrosti za samostalno istupanje. S godinama se čovjek razvija. Razvija tehnike, dobiva samopouzdanje i prije svega dobiva hrabrost otvoriti emocije. Moj kreativni rad graniči s nekakvom granicom ludila, usudim se napraviti nešto što se možda drugi ne usude. Ulazim u jednu zonu neoekspresionizma. Nakon što čovjek prođe realizam, fazu usvajanja tehničkih vještina, ulazi u slikarstvo. Abeceda svega je crtanje. A onda ulaziš u slikarstvo gdje se otvaraju bezgranične mogućnosti izražavanja.

Iz najavnog letka izložbe o stvaralačkom radu autorice izdvajamo:

– Već prvi pogled na izložene umjetničke kreacije, govori nam da pred sobom imamo slikaricu čiji rad zavrjeđuje puno poštovanje i uvažavanje i kojoj se otvaraju nove i veće perspektive. Lidija Jelena Jurčec nas vodi na istraživačko putovanje u kojem dominiraju najčistija emotivna stanja izražena kroz strukture u tehnici mix medije na platnu kojom koloristički pomiruje apstrakcije i figuracije. Inspiraciju za rad pronalazi u “ prvom dojmu” koji ostaje pohranjen kao depo boja u suptilnosti osobnog meta-prostora. Kao motiv pojavljuju se kolažirana putovanja, etno elementi i anđeli kao harmonija i mir. Lidija Jelena Jurčec izuzetno je talentirana slikarica je koja pomno izgrađuje vlastiti izraz hrabrim istraživanjem likovnosti kroz formu, boju i teksturu.”

foto: Zlatko Vrzan

Ostavi komentar