Uskoro kreće unutarnje opremanje Muzeja baštine Riznice Međimurja

Fortifikacija Starog grada uskoro će biti spremna za otvaranje
Fortifikacija Starog grada uskoro će biti spremna za otvaranje

Radovi na fortifikaciji Muzeja nematerijalne baštine Riznice Međimurja privode se kraju. Na  red je došlo i unutarnje opremanje, pa je stoga potpisan ugovor o njegovom opremanju. Projekt je počeo 1. svibnja 2017. godine, dok je sufinanciran iz Europskog fonda. 

O tome kako će izgledati unutarnji dio pojasnila je Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec. Kako je u uvodu rekla nakon dvije godine opsežnog rada na fortifikaciji Starog grada konačno je došlo vrijeme završetka građevinskih radova i kreće opremanje unutarnjeg prostora. 

– Nije tajna da smo u ove dvije godine imali problema sa statikom objekta i to je razlog malog kašnjenja radova, ali to su bili poslovi koje je bilo potrebno riješiti što se vidjelo u slučaju potresa u prosincu. Da to nije bilo napravljeno vjerojatno bi se oštetio vanjski dio fortifikacije, rekla je na početku ravnateljica MMČ. 

Prvi puta je ostvarena i suradnja s turskom tvrtkom koja će biti zadužena za izradu hiperealističnih lutaka koje će biti postavljene u tamnicama. 

– Kako smo već i najavljivali u tim tamnicama ćemo imati prezentiranu povijesnu priču. One će biti otvorene za posjetitelje, te će svaka tamnica nositi određeno povijesno razdoblje. U jednoj će biti turski Aga za kojeg se zna da je bio ovdje zarobljen u vrijeme Zrinskih, bit će jedan zarobljeni kmet, žene koje su bile optužene kao vještice, zatim idemo dalje po stoljećima do razdoblja okupacije mađarske vlasti i političkih zarobljenika. Svi će oni biti prezentirani putem tih lutaka, objasnila je Maša Hrustek Sobočan. Te će lutke biti napravljene od silikona, slične kakve su i u Muzeju krapinskog pračovjeka u Krapini. 

Potpisan je i ugovor s Drvnim centrom FILO. Akademski kipar Matija Filo će osmisliti, prezentirati i napraviti legendu o zmaju Pozoju. Također će biti zaduženi za izradu replike čardaka. 

Novi Muzej bit će prilagođen osobama s invaliditetom, prvenstveno slijepim i slabovidnim osobama. Tako će biti prisutno Brailleovo pismo, te audio vodič koji će biti snimljen na četiri strana jezika. 

– Vrlo smo ponosni na ovaj projekt koji je financijski najskuplji, ako gledamo pojedinačne projekte u očuvanju kulturne baštine, te i najkompliciraniji. Jer kad se radi fortifikacija tako starog objekta tek se u tijeku radova dolazi do određenih problema. Srećom sve je to iza nas, sad slijedi onaj dio opremanja Muzeja, rekao je župan Posavec.

Ostavi komentar