URBANOVO: U dva tjedna Međimurje postaje eno-gastronomsko središte vinoljubaca

Još je samo 15 dana preostalo do najveće eno-gastronomske manifestacije u Međimurskoj županiji. Po 19. put na samom sjeveru Hrvatske, u pitomoj Štrigovi, od 18. svibnja do 1. lipnja održava se Urbanovo- Dani vina u Međimurskoj županiji. Tim je povodom danas u LifeClass Termama Sveti Martin održana konferencija za medije.

David Štampar

Prvog vikenda manifestacije, od 18. do 20. svibnja, održava se jubilarni X. Festival pušipela, o čijem je programu govorio predsjednik udruge Hortus Croatiae David Štampar.

Prvog vikenda, 18. svibnja, u 13 sati započinje službeno otvorenje manifestacije uz nastup Stridonna i Puhačkog orkestra Općine Štrigova i predstavit ćemo našu novu unikatnu bocu. Nakon toga slijede degustacije vina, a navečer u 20 sati svi se selimo ovdje u Terme Sveti Martin gdje će se održati Gastro show uz poznate hrvatske zvijezde– kazao je Štampar.

Festival traje svakog dana od 12 do 19 sati. Pripremljen je novi vizualni identitet dvorane, a vani će se nalaziti dva ugostiteljska objekta na kojima će se spremati tradicionalna međimurska jela na moderniji način. U subotu će nastupiti Scifidelity Orchestra, a u nedjelju band Komedija. Tijekom ova tri dana svake se večeri posjetitelji sele u centar Štrigove na afterparty Štrigova by night koji će se održati u tamošnjim ugostiteljskim objektima.

Na jednom mjestu posjetitelji će moći degustirati vina iz 24 vinarije: Agromeđimurje, Alojz Novak, Belović, Cmrečnjak, DGA Pjenušci, Dvanajščak-Kozol, Hažić, Horvat, Jakopić, Kerman, Knehtl-Medenjak, Kocijan, Kojter, Kossi, Kunčić, Lovrec, Munđarov breg, Nemec, Novak, Preiner, Solum, Štampar, Tomšić i Turk.

Sam festival je u znaku pušipela, autohtone međimurske sorte vina i zaštićene robne marke, za koju organizatori Društvo vinara i vinogradara Hortus Croatiae i Međimurska županija provode klonsku selekciju s ciljem dobivanja klona pušipel i daljnje zaštite autohtonosti.

Drugog vikenda manifestacije, 25. i 26., međimurski vinari otvaraju vam svoja vrata na Danima otvorenih podruma. Svaki od njih organizira prigodan program i ponudu koja iz godine u godinu privlači sve veći broj gostiju. U nedjelju, 27. svibnja, organizira se sveta misa uz procesiju u Svetom Urbanu, a 1. lipnja tradicionalni Vinski bal u restoranu Terbotz.

Istraživajući trendove po svijetu shvatili smo da vinska publika postaje sve mlađa i da su to pretežito žene. To su nova tržišta na koja se moramo okrenuti ako želimo od toga napraviti brend i turistički proizvod. U tom je smislu napravljen novi moto „ Za novu generaciju vinskih hedonista.“– istaknuo je Branimir Blajić, generalni direktor Termi Sveti Martin koje su se ove godine intenzivnije uključile u organizaciju Urbanova.

Branimir Blajić

Želimo prezentirati brend Međimurja, a to je Urbanovo i vinogradarstvo. Postajemo prepoznatljivi kao vinogradarska i vinarska regija. Urbanovo nam svake godine mora biti bolje od prethodne. Svake godine uvodimo nove kvalitete i standarde te se brendiramo kao vinska regija na karti Hrvatske i Europe– istaknuo je tom prigodom župan Matija Posavec.

Međimurski vinogradi, vinarije i podrumi čekaju vas na 36 kilometara vinske ceste uz rapsodiju prirode u kojoj ćete uživati jednako kao i u pogledu koji obara s nogu.

 

Ostavi komentar