Uoči blagdana Svih svetih policija upozorava na moguće krađe

Svi sveti groblje
Ilustracija

Policijska uprava međimurska šalje priopćenje za medije povodom blagdana Svih svetih koje u nastavku u cijelosti objavljujemo. 

Pred nama su blagdani Svih svetih, kada velik broj naših sugrađana automobilima posjećuje groblja i odaje počast svojim najmilijima te u tim trenucima uglavnom ne razmišljaju o sigurnosti svoje imovine.

Prateći i analizirajući policijske statističke pokazatelje, primjetno je kako tijekom nadolazećih blagdana, velik broj počinjenih kaznenih djela otpada na provalne krađe iz automobila. Stoga, pozivamo sve građane na suradnju, kako bi im i na taj način pomogli u očuvanju njihove imovine.

U slučaju uočavanja sumnjivih nepoznatih osoba odmah o tome obavijestiti policiju. Svakako, bilo bi poželjno da pokušate uočiti što više detalja vezano za njihove karakteristike i tjelesne osobine, kao i podatke o vozilu kojim se koriste (registarsku oznaku, marku i model vozila, boju i sl.).

Ako ste ipak postali žrtva kaznenog djela, u svrhu zaštite tragova ništa nemojte dirati, već odmah obavijestite policiju pozivom na broj telefona 192 ili 112. Nakon zaprimljene dojave na mjesto događaja izaći će policijski službenici i poduzeti sve potrebne mjere i radnje.

Kako bi izbjegli ovakve i slične slučajeve, te da ne postanete žrtve provalnika i kradljivaca iz vozila, upućujemo vam nekoliko savjeta:

-torbice, novčanike, aktovke, mobitele, fotoaparate, putne torbe i druge predmete ne ostavljajte na vidljivom mjestu (sjedalima, policama vozila) – mjesto im nije u vozilu i često su predmeti krađa iz vozila, a tako ostavljeni predmeti dobar su mamac i privlače poglede kradljivaca, a materijalna šteta koja će vam biti pričinjena može biti veća od vrijednosti ukradenih stvari,

-dokumente vozila i svoje osobne dokumenta ne ostavljajte u vozilu,

-zaključajte osobno vozilo kada ga ostavljate – čak i za kratko vrijeme vašeg odsustva (odlazak na kiosk, trgovinu, dječji vrtić), kradljivac može iskoristiti vašu odsutnost,

-zatvorite sva vrata i prozorska stakla, ne ostavljajte ih poluotvorenima,

-zatvorite i zaključajte poklopce spremnika za gorivo i prtljažnika,

-ne ostavljajte ključeve u vozilu bez nadzora,

-ako imate mogućnost, izvucite ugrađenu audio i video opremu iz vozila,

-uključite alarmni uređaj, ako je ugrađen u vozilo,

-nemojte spremati stvari u prtljažnik automobila prije odlaska jer možda vas netko promatra,

-po mogućnosti ne ostavljati vozila na zamračenom ili pustom mjestu dulje vrijeme bez nadzora.

Također, ovom prilikom žele skrenuti  pozornost građanima da pri odlasku od kuće ne zanemare poduzeti samo zaštitne mjere vezane uz zaštitu imovine (kuće, stanova), kako bi se spriječile moguće krađe i teške krađe.

-zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma,
ne zaboraviti zatvoriti prozore ili balkonska vrata,

-ne ostavljati ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (na primjer ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena i slično). Ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu.

-ne spremajte cvijeće s balkona i prozora jer tako dajete poruku da ste odsutni.

novac i druge dragocjene predmete ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, police, madraci), jer „lopovi“ najprije traže upravo na tim mjestima.

-zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako biste ih kasnije lakše mogli identificirati.

-novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima.

-ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete.

Ostavi komentar