Umjesto u inozemstvu brat i sestre Filipović u potrazi za boljim poslom završili na jugu Hrvatske!

Valerija, Petra i Ivica Filipović sa sjevera zemlje otišli na krajnji jug gdje zajedno rade u kuhinji poznatog hotela

Dok većina mladih iz Međimurja odlazi iz rodnog mjesta u potrazi za boljim radnim uvjetima i načinu života u inozemstvo, brat i sestre Filipović iz Stanetinca, malog mjesta u općini Štrigovi koje se nalazi na samoj granici sa Slovenijom, svojevrsna su iznimka u nečemu što je postalo trend, odlasku u inozemstvu za boljom poslovnom prilikom što postaje istinska prijetnja demografskom urušavanju Međimurja.

Oni također nisu bili zadovoljni svojim radnim mjestom, okolinom i plaćom koju su za svoj rad dobivali, no nisu kao većina Međimuraca odlučili otići raditi i živjeti u susjedne zemlje, nego su svoju sreću i posao koji ih ispunjava pronašli na krajnjem jugu Hrvatske, točnije u Konavle koji su smješteni u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Novi životni i poslovni izazov

Takvu odluku donijeli su jer ih nije privlačila ideja života u inozemstvu. Smatraju da se kvalitetno i lijepo može živjeti u Hrvatskoj te da je nepotrebno bježati van. U Dubrovnik je prva prije nekoliko godina otišla sestra Valerija koja je po struci kuharica. U potrazi za boljim poslom prije tri godine pridružila joj se sestra Petra, također kuharica, a prošle godine sestrama se priključio brat Ivica, mesar po struci. Počeli su kao sezonci, no dobili su stalan posao i s veseljem su ga prihvatili. S novim životnim i poslovnim izazovom svi troje su se objeručke prihvatili ukoštac.

-Kad kažu da sestre ne mogu raditi zajedno, to nije istina. Dapače, sestra Valerija i ja zajedno radimo kao jedno. Bitno je međusobno razumijevanje i poštovanje. Kad radimo jedna bez druge, kao da nam nedostaje ta jedna osoba da budemo potpune jer, kako se kaže kod nas: “Tko će koga, nego svoj svoga najviše razumjeti!”- ispričala nam je sa smiješkom na licu kuharica Petra, i tako opovrgnula tezu kojoj su joj često nametali poznanici i kolege.

Petra i Valerija Filipović
Petra i Valerija Filipović

Sestra Valerija na jugu Hrvatske provodi već šestu godinu zaredom. Isto kao i njezina sestra Petra, zaljubila se u Dubrovnik koji smatra predivnim, ali i u tamošnje ljude koji su vrlo druželjubivi i pristupačni.

Bilo je to 2013. godine kada je starija sestra Valerija odlučila promijeniti posao i sredinu te dobila posao u hotelu na krajnjem jugu zemlje. Zadovoljna je zbog posla i dobrih ljudi prekrasnog Cavtata. Teškog srca i ja sam pošla za njom. Radimo u najvećem hotelu na jugu Hrvatske Croatia Cavtat u ala cart restoranu Spinaker s prekrasnim pogledom na more i Cavtat – istaknula je Petra.

Dubrovčane uče govoriti štrigovski

Iako su krajolik i klima potpuno drugačiji nego u Međimurju, braća Filipović naprosto uživaju u Dubrovniku. Zaljubili su se u miris soli i borovine, more, morsku hranu i tamošnje ljude, a okolina ih je s veseljem prihvatila.  

Sestre Filipović pronašle su u Dubrovniku i svoje srodne duše te su sretno zaljubljene. Njihov brat Ivica također je u vezi te se planira oženiti za djevojku iz Dubrovnika. No, za razliku od svojih sestra, još uvijek nije siguran gdje bi točno želio živjeti. Srce ga još uvijek vuče prema Međimurju.

– Na poslu i u svoje slobodno vrijeme uvijek preferiramo svoj kajkavski jezik. Dapače, našim kolegama se jako sviđa naš jezik, čak su i oni počeli govoriti po štrigovskom jeziku i naučili neke naše specifične riječi. Prilično su zadivljeni kad međusobno govorimo po našem štrigovskom jeziku. Radni kolege nam kažu da nismo iz Hrvatske – prepričala nam je u šali Petra.

Međimurje zauvijek u srcu

Kao što nisu zaboravili na svoj govor, nisu zaboravili ni na tradicionalnu međimursku kuhinju. Kažu da im je naše malo Međimurje uvijek u srcu. Svaku priliku, odnosno godišnji odmor, iskoriste za posjet svojoj obitelji i prijateljima u Međimurju. Ne propuštaju ni obiteljske proslave, kao i godišnjice škole.  

-Mamina kuhinja nam je ipak najdraža, ona se nikako ne može zamijeniti – naglasila je Petra u razgovoru, koja kao i njezina braća uvijek naglašavaju da su Međimurci. Njihov životni moto glasi: “Život nije trka, već putovanje u kojem treba uživati, na svakom koraku!” Kao svaki pravi Međimurac, također vole dobro pojesti i dobro profeštati.

U svoje slobodno vrijeme statiraju u filmovima koji se snimaju po Dubrovniku i okolici. Prošlog mjeseca sudjelovali su na snimanju filma Mare koji je nastao u koprodukciji Švicarske (OKOFILM Productions) i Hrvatske (Dinaridi Film), a u njemu glume mnoga poznata hrvatska lica kao što su Marija Škaričić, Goran Navojec i Ivana Roščić. Obitelj i poznanici tako će ih, osim u rijetkim prilikama kada posjete rodno Međimurje, moći gledati i na svojim malim ekranima. (Foto: privatna arhiva)

Ostavi komentar