UKIDANJE Policijske postaje Štrigova: Boje se da će doći do povećanja kriminala!

Policijska postaja Štrigova u procesu je transformacije po kojoj bi se do kraja godine trebala ukinuti. Njezino postajno područje pripaja se Policijskoj postaji Mursko Središće, kamo su i raspoređeni djelatnici koji su radili do sada u Štrigovi.

Kako su nam kazali iz međimurske policije, u Štrigovi će se formirati teritorijalni sektor s vođom sektora i kontakt policijom koji će trajno obnašati dužnosti u dosadašnjem objektu Policijske postaje Štrigova. Policijska postaja Štrigova bit će otvorena samo u vrijeme radnog vremena, a ne i kroz noć kako je to bilo do sada.

Ovakvim preustrojem obećano je da će se povećati broj policijskih službenika na terenu, a smanjiti upravljačka struktura koja se odnosi na načelnika, pomoćnika načelnika i šefova smjena. Proces preustroja već je započeo, no zabrinutost i nezadovoljstvo pokazala je lokalna samouprava.

Izrazito nezadovoljstvo zatvaranjem PP Štrigova izrazili su načelnik Stanislav Rebernik i njegov zamjenik Damir Kovačić.

– Činjenica koja me najviše pogodila je da je u odluci pisalo da se na cijelom području Republike Hrvatske jedino ukida PP Štrigova, ostale su se promijenile jedino u smislu ustrojstva. Ako se ukida u Štrigovi, onda bi se slične stanice trebale ukinuti i u sličnim mjestima u ostatku Hrvatske, istaknuo je načelnik Rebernik.  

Tradicija policijske stanice u Štrigovi je vrlo duga, čak i u bivšoj državi, a za to je postojao i razlog. Rebernik kaže da Štrigova nije područje bez ugroza, pogotovo što se tiče ilegalnih prijelaza granice. Prisutnosti policije je bio i razlog zašto je situacija po pitanju stope kriminaliteta bila dobra.

– Mislim da zatvaranje neće riješiti probleme policije u Međimurju, pogotovo vezano uz romsku problematiku. Djelatnici koji su bili u Štrigovi premješteni su u PP Mursko Središće, kazao je Rebernik.

Dodao je u nastavku da neće biti iznenađen ako se sada dogodi i kontra efekt, odnosno da se zbog nepostojanja policije poveća kriminal. Mada je sad obećano da će na ovom području još više patrolirati policijska vozila.

Slično mišljenje dijeli i njegov zamjenik Damir Kovačić. Policija je živjela sa štrigovskim mještanima i uvijek je postojala dobra simbioza policije i mještana koji su zbog policije imali osjećaj sigurnosti.

– Siguran sam da se na uštrp toga nisu postigle nikakve uštede. Htio bih vidjeti financijski izračun koja se to sad ušteda postigla. Ono što se sigurno postiglo je smanjen osjećaj sigurnosti kod ljudi jer ipak dok u svojem mjestu imaš policijsku postaju to je garancija da se može puno toga preventivno napraviti te brzo i efikasno intervenirati u svim situacijama, istaknuo je Kovačić.

U nastavku je kazao da upravo zbog prisutnosti policije u Štrigovi postoji niska stopa kriminaliteta.  Osvrnuo se i na granicu sa Slovenijom koja prolazi duž općine.

– Sad je pod upitnikom koliko će se efikasno tu moći djelovati. Vrijeme će pokazati posljedice te odluke, zaključio je Kovačić.

Ostavi komentar