Udruga veterana inženjerijske bojne Čakovec obilježila 31 godinu od formiranja

Prije 31 godinu osnovana je 34. inženjerijska bojna. Njeni pripadnici i nakon Domovinskog rata nastavili su s razminiranjem Hrvatske, a svojim brojnim aktivnostima danas nastoje sačuvati sjećanja na zbivanja u ratu, piše Grad Čakovec.

23. rujna prije 31 godine formirana je prva samostalna inženjerijska postrojba Zbora narodne garde – 34. inženjerijska bojna. Od početka Domovinskog rata pa sve do njegova kraja ova je postrojba obavljala mnoge velike i važne zadaće, posebno u ratom zahvaćenoj Slavoniji.

Povodom obljetnice osnutka 34. inženjerijske bojne okupili su se članovi Udruge veterana inženjerijske bojne Domovinskog rata Čakovec (UVIBDR), obitelji poginulih i stradalih pripadnika postrojbe, pripadnici braniteljskih udruga s područja Međimurske županije, simpatizeri i prijatelji kako bi odali počast i zahvalu svim poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata, ali i kako bi se prisjetili djelovanja i doprinosa ove postrojbe.

Obilježavanje je započelo paljenjem svijeća kod Spomenika poginulim i nestalim braniteljima Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih, a nastavilo se svečanom akademijom u zgradi čakovečkog Doma sindikata.

Mnogih aktivnosti, zbivanja i uspjeha 34. inženjerijske bojne u svom se govoru na svečanosti prisjetio predsjednik UDVIBDR-a Dragutin Remenar. Postrojba se među ostalim bavila razminiranje, rušenjem, izgradnjom cesta i mostova, izviđanjem te uspostavom i osiguranjem veza između postrojbi i zapovjedništva. Pripadnici 34. inženjerijske bojne i nakon službenog proglašenja rata 1996. godine provodili su razminiranja stavljajući na kocku svoje zdravlje i živote.

Značaj ove postrojbe u Domovinskom ratu i nakon njega istaknuo je brigadir Marijan Kretić, a obilježavanju su nazočili i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec i gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini koji su pripadnicima 34. inženjerijske bojne uputili zahvale na svemu što su učinili za Republiku Hrvatsku, ali i na njihovom aktivnom djelovanju koje su nastavili kroz UVIBDR svih ovih godina.

“Prošli smo vikend svečano obilježili Dan međimurskih branitelja te Dan oslobođenja Međimurja 1991. godine, pa bih na početku željela još jednom čestitati svima vama braniteljima Vaš dan. Kao što sam rekla, zahvaljujući vama, čakovečka je vojarna zauzeta bez ispaljenog metka, ljudskih žrtava i materijalnih razaranja, te su vam na tome svi stanovnici Čakovca trebaju neizmjerno zahvalni. Čakovcu je stalo do onih koji su ga obranili. I dalje smo tu za vas, otvoreni za sve vaše programe koji čuvaju sjećanje na te slavne dane, ali i one koje za cilj imaju i pomoć vašim članovima. Jer, bitke su danas drukčije”, u govoru je istakla čakovečka gradonačelnica.

Spomenimo kako su poseban obol svečanosti svojim izvedbama dale članice Udruge Pjesma iz Donjeg Kraljevca pod vodstvom Martine Jakšić Rodiger. 

Foto: Grad Čakovec

Ostavi komentar