Učenici preloške Srednje škole vratili se s natjecanja okićeni srebrom

Pašteta od guščje jetre s marmeladom od ljubičastog luka kao hladno predjelo, Rolada od kunića u zelenom omotaču sa soja umakom kao glavno jelo i Zaigrana rapsodija od prhkog tijesta s makom, orasima, bijelom čokoladom, bučom, sirom i šumskim voćem kao desert, jela su kojima je ekipa Srednje škole Prelog oduševila žiri 16. Bisera mora i vratila se u Prelog sa srebrnim medaljama.

U Supetru na otoku Braču od 28. svibnja do 1. lipnja trajao je „Biser mora“, međunarodni kulinarski festival i najveće natjecanje kuhara u regiji u sklopu kojeg je održano i natjecanje učenika srednjih škola. Bili su ondje i predstavnici Srednje škole Prelog – Karlo Radiković i Karlo Mesarić, učenici maturalnog razreda kuhara i njihov mentor, strukovni učitelj kuharstva Vlado Bogomolec.

Studiozno osmišljavali recepte

Preloški srednjoškolci nastupali su u kategoriji školskih timova, a zadatak im je bio samostalno osmisliti i pripremiti recepture i meni na temu nacionalne kuhinje te ga moderno prezentirati. Koliko su u tome bili vješti i uspješni najbolje govore odličja i diplome s kojima su se vratili.

Tijekom priprema koje su trajale više tjedana u školi studiozno smo osmišljavali i uvježbavali recepture, vodeći se željom da napravimo nešto što će biti autentično za naše kontinentalno podneblje, s naglaskom na Međimurje. Imali smo sjajnog mentora, veliku podršku škole koja nam je omogućila odlične uvjete za pripreme, dali smo sve od sebe i jako smo sretni postignutim, ponosno ističu mladi preloški kuhari i dodaju „natjecanje je bilo vrhunsko, imali smo 2 sata za izradu menija tijekom kojih su nas članovi žirija neprestano obilazili, sugerirali određene detalje izrade, odnosili se prema nama kao da smo top profesionalci i detaljno objasnili svoje mišljenje o uradcima na kraju.“

Ponos na uspjeh svojih pulena ne skriva ni mentor Vlado Bogomolec:

-Mladići su bili izvrsni, a žiri je imao za njih samo riječi hvale. Dobili smo pohvale i za recepture i za izradu i prezentiranje. Još jednom smo dokazali da, iako smo mala škola, imamo sjajne učenike koji se bez problema mogu nositi sa zahtjevima najjačih natjecanja, kao što je bilo ovo.

Između 16 školskih timova koliko ih je bilo u Supetru, SŠP-ovci su bili okićeni na kraju srebrom, a za uspomenu dobili su diplome i medalje izrađene od bijelog bračkog kamena u obliku školjke u okviru koje je izbočina koja predstavlja biser; umjetničko djelo akademske umjetnice Dine Jakšić Pavasović.

Natjecanje je financirano sredstvima projekta Regionalnog centra Zabok

Sudjelovanje na natjecanju učenicima SŠP-a financirano je sredstvima iz projekta Regionalnog centra Zabok u koji je Srednja škola Prelog partnerski uključena od prošle godine. 

-Trudimo se našim učenicima pružiti najbolje tijekom obrazovanja, maksimalno ih u školi pripremiti za tržište rada, dati im šansu za dodatne edukacije i odlaske na natjecanja. Uključivanjem u Regionalni centar Zabok mogućnosti za to su nam se još i povećale, ističe ravnatelj SŠP-a Tomislav Gregur, koji sa širokim osmijehom na licu priča o svojim nastavnicima i učenicima te napominje:

-Na Biser mora poslali smo naše najsjajnije bisere, ne sumnjajući ni u jednom trenu da će se vratiti s odličnim rezultatima. Jer mi smo takva škola, ali i sredina u cijelosti. Međimurci su uvijek svugdje vrijedni, kvalitetni i uspješni. Za ove sjajne mlade ljude nema straha od budućnosti, baš kao i za sve druge koji dolaze u Srednju školu Prelog i uspješno je završavaju.

Natjecatelji Karlo Radiković i Karlo Mesarić za koji će dan zajedno s ostalima iz svoje generacije položiti Završni ispit, a nakon toga odlaze raditi ono što najviše vole – kuhati. –Kuharstvo za nas nije samo zanat, već umjetnost. U Supetru na Braču, osim što smo se natjecali, u ova tri dana posjetili smo i niz masterclassova i radionica i vidimo da su mogućnosti u ovoj struci nevjerojatne.

Upoznali smo, među ostalim renomirane slastičare, konobare i kuhare iz raznih zemalja, neki od njih radili su za Billa Clintona, Angelinu Jolie, princezu Dijanu itd. Vidjeli smo puno novih trendova u struci, različite tehnike rada, a zahvaljujući samom natjecanju shvatili smo da sve to možemo raditi i mi. Predznanje imamo, ali i volju da postanemo top majstori i da svakom svojem budućem gostu izmamimo osmijeh na lice nakon što iskuša naše delicije, zaključuju sjajni mladići.

Napisala: Sanja Kovačić, koordinator SŠP/ReCeZa

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE