7.1 C
Čakovec
Petak, 19 travnja, 2024

U vrtu obitelji Ambruš: Čajot-krastavac, tikvica, krumpir ili sve to zajedno

Dvije vrste artičoke, sikavica, rabarbara, grahorica, obilje začinskog bilja, čajot, samo je dio bogatstva koje krije vrt Nade Ambruš iz Svetog Križa. Ovih dana posebnu pažnju plijene mreže opletene vriježama čajota načičkane obiljem plodova. Nada u svom nasadu njeguje čajot bez bodlji koji njena obitelj naprosto obožava. Plodovi se spremaju na bezbroj načina, no najčešće na salatu jer okusom podsjećaju na krastavce.

Istina, neki će reći kako se radi o tzv. zimskoj tikvici jer je okus bliži upravo toj kulturi. Stoga se može koristiti i za juhe, umake i salate. Može se pohati, puniti i slično. Kažu znalci da mu je jestiv mu i gomolj koji pak podsjeća na krumpir. Lako ga je i razmnožiti jer se odlikuje velikom košticom koja već u rano proljeće daje pup, a sve se potom presadi na otvoreno nakon prestanka opasnosti od mrazeva. (Vlasta Vugrinec)

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE