U turizmu ima poslova koje mogu raditi slijepe osobe

slijepi
U wellness industriji ima poslova koje slijepe osobe mogu odlično raditi

U Velikoj vijećnici Međimurske županije održana je konferencija Korak prema uspjehu čiji je primarni cilj povezivanje poslodavaca i nezaposlenih slijepih i slabovidnih osoba. Nositelj projekta je Udruga slijepih Međimurske županije, a partneri su Udruga slijepih Zagreb i Udruga slijepih SMŽ Sisak.

Voditelj projekta Korak prema uspjehu Patrick Galeski rekao je kako je 12 osoba steklo  kvalifikaciju medicinskih masera, 7 aromaterapije, 6 wellness terapije, 3 njemačkog jezika i 5 engleskog jezika. Također, važno je istaknuti da će stručnjaci iz socijalnog sektora kroz projektne aktivnosti poboljšati svoje metode rada s nezaposlenim slijepim i slabovidnim osobama te će im biti bolja potpora pri samom zapošljavanju.

U okviru konferencije, Hrvatski zavod za zapošljavanje i Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom prezentirali su poticajne mjere za poslodavce koji zapošljavaju osobe s invaliditetom, a održan je i tečaj prepreka koji pokazuje kako je biti slijep i raditi sa slijepim i slabovidnim osobama.

Predsjednica Udruge slijepih i slabovidnih osoba Međimurske županije Marija Ciglar predstavila je  kompetencije i vještine korisnika u europskom projektu Korak prema uspjehu koji je sufinanciran iz Europskog socijalnog fonda. Vrijednost projekta je 1.389.434,08 kuna, a projekt traje 18 mjeseci.-Želja nam je da se poslodavci, predstavnici partnera, posebno oni iz sektora zdravstva i turizma upoznaju s korisnicima projekta, a to su nezaposlene slijepe i slabovidne osobe, istakla je Marija Ciglar.

Međimurska županija već dugi niz godina ima odličnu suradnju s Udrugom slijepih Međimurske županije, a župan Matija Posavec istaknuo je kako je ključno poslati snažnu poruku potpore ovakvim i sličnim projektima. – Osobe s invaliditetom ne smiju i ne mogu biti isključeni iz društva, te im se mora pružiti prilika na tržištu rada, kao i uključivanje u aktivnosti Udruga, ističe župan.

Saborska zastupnica Snježana Sabolek, te glavni tajnik Živog zida Tihomir Lukanić jednom su korisniku projekta donirali stol za masiranje.

Ostavi komentar