U Štrigovi održana svečana dodjela zlatnih i šampionskih priznanja vinarima

U novoobnovljenom Domu kulture u Štrigovi održana je dodjela zlatnih i šampionskih odličja s Međunarodnog ocijenjivanja vina Štrigova 2021., koje se održalo 3. i 4. svibnja ove godine u sklopu manifestacije Urbanovo 2021.

Dodjeli su prisustvovali vinari, dobitnici zlatnih i šampionski odličja, predsjednica ocjenjivačke komisije dr. sc. Ivane Alpeza, načelnik Štrigove Stanislav Rebernik, međimurski župan Matija Posavec i drugi.

Organizator ocjenjivanja bila je Općina Štrigova u suorganizaciji Društva vinogradara i vinara Međimurja “Hortus Croatiae“, Štrigova, Međimurske županije te Ministarstva poljoprivrede; Uprave za stručnu podršku razvojupoljoprivrede i ribarstva. Pred ocjenjivačima je bio zahtjevan zadatak, odabrati najbolje od najboljeg od 165 uzoraka koji su pristigli na ocjenjivanje iz Hrvatske i Slovenije.

Ovo je prvi službeni događaj u novobnovljenom Domu kulture. Ovaj Dom kulture bit će hram vinogradarstva. U planu je opremanje ovog prostora koji će uskoro postati Svjetski centar pušipela, centar vinogradarstva našeg kraja, naglasio je načelnik Stanislav Rebernik.

– Pet je godina već iza nas, a ovo godina je bila za pamćenje i dodala bih koroni u inat. Vjerujem da ste zajedno s nama radosni što se dogodilo barem Međunarodno ocijenjivanje vina. Jako mali broj uzoraka je bio odbačen, manje od 5 posto, što su fantastični rezultati. Lijepo je imati izvrsna vina u podrumu, a ja vjerujem da je još ljepše imati izvrsna vina na tržištu na način da se podrum vraća novac uložen u njihovu proizvodnju, istaknula je predsjednica ocjenjivačke komisije dr. sc. Ivana Alpeza.

Po prvi puta svaki proizvođač dobio je uz diplomu i kompletnu ANALIZU vina FTIR metodom koju je besplatno napravio Horvat Željko i tvrtka HORVAT UNIVERZAL d.o.o. iz Varaždina, kojemu organizatori najiskrenije zahvaljuju.

Svečani program dodjele oplemenile su djevojke iz ŽVS Stridonne.

 

Šampion kvalitete u kategoriji vina redovite berbe – pušipel je:

Pušipel classic iz 2020. godine, Vinogradarstva i podrumarstva Cmrečnjak iz Sv. Urbana sa osvojenim 91 bodom.

Šampion kvalitete u kategoriji vina predikatne berbe – pušipel je:

Pušipel prestige iz 2019. godine Vina DK Dvanajščak – Kozol iz Dragoslavca sa osvojenih 86 bodova.

Šampion kvalitete u kategoriji predikatnih vina (ostale sorte) je:

Laški rizling, ledena berba iz 2007. godine Vina Krampač iz Koprive, (R. Slovenija) sa osvojena 93 boda. Ovo vino je ujedno i najbolje ocijenjeno vina izložbe.

Šampion kvalitete u kategoriji crnih vina redovite berbe je:

Mješavina crnih sorata iz 2015. godine Vinogradarstva i podrumarstva Branimira Jakopića iz Železne Gore sa osvojena 92 boda.

Šampion kvalitete u kategoriji bijelih vina redovite berbe je:

Rajnski rizling iz 2020. godine deMar vina iz Svetog Đurđa sa osvojena 92 boda.

Šampion kvalitete u kategoriji pjenušavih vina je:

Pjenušac „Polaris“ sorte pušipel iz 2017. godine Vinogradarstva i podrumarstva Cmrečnjak iz Sv. Urbana sa osvojena 92 boda.

 

Ostavi komentar