U Štrigovi položen kamen temeljac za izgradnju spomenika poginulim sovjetskim vojnicima

Danas je u Štrigovi položen kamen temeljac za Spomen obilježje u slavu poginulim sovjetskim vojnicima u oslobađanju Međimurja u budućem Parku mira i prijateljstva.

Događaju su prisustvovali veleposlanik Ruske federacije sa suradnicima Anvar Azimov, veleposlanik Ruske federacije sa suradnicima Tolezhan Barlybayev, dožupan Međimurske županije Josip Grivec, savjetnik ministra MUP-a Vladimir Faber, načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, načelnik Općine Štrigova Sveti Martin na Muri Dražen Crnčec te Damir Jašarević iz Udruge Sjećanje.

Prije 75 godina na ovim se pitomim brdima vodila krvava bitka između snaga 57. sovjetske armije i preostalih ostataka SS-a i mađarskih snaga koje su izbjegavale predaju. Ova brda bila su prepuna bunkera, utvrđenja i rovova čije tragove nalazimo i danas. U borbama za oslobođenje ovog kutka Hrvatske položili su živote vojnici i oficiri iz svih dijelova Sovjetskog Saveza. Čitajući njihova imena tu pronalazimo i Ruse, i Kazake, i Moldavce, i Ukrajince.

Istražujući zaboravljenu povijest i iz usta rijetkih živućih svjedoka saznali su svu težinu krvave desetodnevne bitke za oslobođenje Štrigove i okolice, upoznali se s mnogobrojnim patnjama i stradavanjima, ali  i da su ovdje ispisani i veliki trenuci hrabrosti i samopožrtvovanja sovjetskih vojnika.

Stoga su pokrenuli akciju da im se  podizanjem Spomenika oda dostojno poštovanje na mjestu budućeg Parka mira i prijateljstva uz obećanje da nastavljaju za traganjem za mrtvima koji još nisu našli spokoj u vojničkim grobnicama.

Kao prvi korak danas je u Štrigovi potpisana svevremenske Povelja koja će biti ugrađena u temelje Spomenika na proplanku ispod mjesnog groblja.

Veleposlanik Azimov uzeo je tom prigodom dijelić međimurske zemlje koju će ponijeti u  Rusiju, gdje se polaže zemlja na zajedničku mogilu sa svih krvavih bojišta gdje su ruski vojnici poginuli.

Park mira i prijateljstva štrigova Park mira i prijateljstva štrigova Park mira i prijateljstva štrigova Park mira i prijateljstva štrigova Park mira i prijateljstva štrigova Park mira i prijateljstva štrigova Park mira i prijateljstva štrigova Park mira i prijateljstva štrigova Park mira i prijateljstva štrigova Park mira i prijateljstva štrigova Park mira i prijateljstva štrigova Park mira i prijateljstva štrigova Park mira i prijateljstva štrigova Park mira i prijateljstva štrigova Park mira i prijateljstva štrigova Park mira i prijateljstva štrigova Park mira i prijateljstva štrigova Park mira i prijateljstva štrigova Park mira i prijateljstva štrigova

Foto: Sanja Heric

Ostavi komentar