U srijedu dođite u Čakovec povodom obilježavanja Međunarodnog dana obitelji

U organizaciji Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, Zajednice sportskih udruga Čakovca i Međimurske županije, Međimurske prirode – javne ustanove za zaštitu prirode, Muzeja Međimurja i Gimnastičkog kluba Marijan Zadravec Macan te uz pokroviteljstvo Međimurske županije i Grada Čakovca, u Čakovcu će se 15. svibnja od 17:00 do 19:00 obilježiti Međunarodni dan obitelji održavanjem ‘Veselih proljetnih radionica’.

Vesele proljetne radionice će uključivati sportske igraonice koje će realizirati GK Marijan Zadravec Macan te igraonice ‘Živjeti zdravo’ koje će prevoditi Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije, dok će Međimurska priroda – javna ustanova za zaštitu prirode realizirati program pod nazivom ‘Poučna šetnja Perivojem Zrinski’, a Muzej Međimurja Čakovec program ‘Poučna šetnja palačom Muzeja Međimurja Čakovec’.

Vesele proljetne radionice će se održati u sklopu aktivnosti Volonteri u parku Nacionalnog programa Živjeti zdravo, na prostoru Parka Živjeti zdravo u sklopu Perivoja Zrinski u Čakovcu, a namijenjene su djeci predškolske dobi i učenicima nižih razreda osnovnih škola te članovima njihovih obitelji. U slučaju kiše, radionice će se održati u prostorima GK-a Marijan Zadravec Macan (Tome Masaryka 24, Čakovec).

Danas, u vrijeme višestrukih napora u prevenciji kroničnih nezaraznih bolesti, neophodno je u promišljanju usluga iz područja promicanja zdravlja i primarne prevencije bolesti uzeti u obzir sve aspekte socijalne zajednice kroz sve razine ekološkog pristupa. U tom pogledu posebna je vrijednost obitelji. Uloga obitelji posebno je velika i važna u usvajanju kao i mijenjanju zdravih životnih navika, promicanju zdravlja i prevenciji danas vodećih kroničnih nezaraznih bolesti. Obiteljska blizina i podrška, komunikacija i uzajamno prihvaćanje zaštitni su čimbenici te je potvrđeno njihovo pozitivno djelovanje u prevenciji svih vrsta kroničnih nezaraznih bolesti, uključujući i mentalne bolesti. Opisana ideja jedan je od aspekata kojom se bavi i komponenta ‘Zdravlje i okoliš’ Nacionalnog programa Živjeti zdravo unutar koje se provodi aktivnost Volonteri u parku. Djelovanjem u zajednici volonteri u parku pomažu usvojiti zdrave stilove života, prosocijalno ponašanje, međugeneracijsku solidarnost, socijalnu integraciju djece s teškoćama u razvoju i očuvanje životne okoline. Pružanjem podrške obiteljima s djecom kroz strukturiranu organizaciju slobodnog vremena i druženja unutar sigurnog i zdravog okoliša u parkovima i dječjim igralištima žele se senzibilizirati građani o potrebi čuvanja zdravlja.

Kako bi osvijestili važnost ove teme, Služba za socijalnu politiku i razvoj Ujedinjenih naroda, svjesna nenadomjestive uloge obitelji, 15. svibnja svake godine obilježava Međunarodni dan obitelji sazivanjem tematske sjednice u svom sjedištu, a 2024. godine tema se odnosi na „Obitelji i klimatske promjene“.

Tako Međunarodni dan obitelji 2024. ima za cilj posebno podići svijest o tome kako klimatske promjene utječu na obitelji i ulogu koju obitelji mogu igrat i u klimatskim akcijama. Kroz obiteljske i društvene inicijative, možemo poticati klimatske akcije obrazovanjem, pristupom informacijama, edukacijom i sudjelovanjem u zajednici.

Radionice koje smo pripremili uklapaju se i u nacionalnu i u globalnu inicijativu, a vjerujemo da će biti interesantne djeci i članovima njihovih obitelji te se nadamo dobrom odazivu čemu se unaprijed veselo, navode iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE