U posebnim okolnostima obilježen Dan županije

čakovec
Adaptacija Starog grada Zrinskih trebala bi završiti do jeseni

Danas, 30. travnja, obilježavamo Dan županije u posebnim okolnostima zbog epidemije koronavirusa.  Tim je povodom održano live obraćanje predsjednika Skupštine Međimurske županije Mladena Novaka i župana Matije Posavca. 

Godina je posebna po mnogim obljetnicama. Osim što je prošlo 27 godina otkako postoji Međimurska županija, obilježavamo 400. obljetnicu rođenja Nikole Zrinskoga, 160. obljetnicu prolaska prve željezničke pruge u Hrvatskoj koja prolazi Međimurjem, te 1600. obljetnicu smrti svetog Jeronima koji je rođen u Stridonu, današnjoj Štrigovi. 

Dan županije ove godine slavimo u novim okolnostima koje nam ne dopuštaju velika okupljanja i slavlje. Upravo je to prilika da razmislimo što nam naše međimursko zajedništvo znači i kakve nam gospodarske, kulturne i kreativne perspektive otvara, naglasio je uvodno predsjednik Međimurske skupštine Mladen Novak

Presudno će biti, dodao je, suradnja, solidarnost i oslanjanje na vlastite snage. Kako je naglasio, vjeruje da smo iz ove situacije mnogo toga naučili te da ćemo ovo iskustvo  i znanje prenijeti na mnoge druge djelatnosti kada to bude potrebno i moguće. 

Župan Matija Posavec, osim na završene projekte prošle godine kao i one koji su započeti, osvrnuo se i na trenutno epidemiološku situaciju u Međimurskoj županiji.   

Povoljna epidemiološka situacija pokazala je kako se i u krizi znamo nositi sa svim izazovima. Najveći saveznik su nam naši  građani, koji su uvažavajući sve preporuke i mjere zaslužni za povoljnu situaciju. Naša strategija pokazala se ispravnom, no borba još uvijek nije gotova. Svi smo još uvijek u maksimalnoj pripravnosti. Nismo se opustili, naglasio je župan Posavec

Već 16. dan nemamo novozaraženih osoba koronavirusom. U protekla 24 sata testirano je 13 osoba, a ukupno su dosad testirane 423 osobe. Šest osoba je ozdravilo, dok su dvije osobe još uvijek u ŽB Čakovec. 

Župan je najavio da se, unatoč krizi, nastavlja sa svim projektima u županiji te  je zajedno sa svim prisutnima svim žiteljima našeg Međimurja čestitao Dan Međimurske županije. 

FOTO: Mario Golenko

Ostavi komentar