U planu je uređenje zapuštenih pročelja zgrada u čakovečkom središtu

Rješavanje nedostatka parkirnih mjesta u središtu grada, sprječavanje vandalizma u središtu Čakovca, obnova zapuštenih pročelja te budući izgled Trga Republike, glavni su problemi koji muče stanovnike središta Čakovca.

To su naime, ovih dana gradonačelnici Grada Čakovca Ljerki Cividini prenijeli vijećnici Gradskog kotara Istok, koji obuhvaća središnji i istočni dio Čakovca, stoji u priopćenju koje donosimo u nastavku.  

Sjednicu Vijeća gradskog kotara iskoristili su kako bi gradonačelnici predstavili upite koje im građani ovog dijela grada svakodnevno postavljaju s ciljem poboljšanja kvalitete života. Postoji li u središtu grada videonadzor, tko ga koristi te je li pomoću njega uhvaćen koji počinitelj, pitanje je koje zanima one koji žive u gradu.

Gradonačelnica je rekla da nadzor postoji, da se u njega kontinuirano ulaže i to ponajviše u kupnju nove opreme, ali i u proširenje dijelova središta koji se njime pokrivaju. Kamere su povezane s policijom, a unatoč tome što se neodgovorni pojedinci kojima „smetaju“ klupe, rasvjetni stupovi i kante za otpad pokrivaju kapuljačama, zahvaljujući nadzoru, nekoliko je počinitelja uhvaćeno i sankcionirano. Gradonačelnica je iskoristila priliku te apelirala na sve da čuvaju zajedničku imovinu.

Što je s besplatnim bežičnim internetom u središtu grada?

Vijećnike je zanimalo i što je s besplatnim bežičnim internetom u središtu grada. Odgovoreno im je da je to projekt koji je pokrenut prije desetak godina, a koji je građanima omogućavao da se bez naknade, prolazeći središtem grada, spajaju na Internet. Takvi sustavi su zastarjeli, upitna je njihova sigurnost, a mrežni operateri pristup Internetu nude u svim paketima i to povoljno.To je i glavni razlog što se u ovaj sustav ne ulaže.

Vijećnike je zanimalo i zašto se ne obnavljaju derutna fasade na zgradama u središtu, posebno ističući one pored I. osnovne škole te zgrade Međimurske županije. Kako je objasnila čakovečka gradonačelnica, Grad ove godine namjerava pokrenuti projekt u sklopu kojeg će vlasnicima tih zgrada omogućiti subvencioniranje uređenja, a financijski ga je spremna poduprijeti i Međimurska županija.

Uglavnom je riječ o privatnom vlasništvu, a o izgledu trebaju skrbiti sami vlasnici. Grad ima mehanizama kako ih „prisiliti“ na uređenje, no najprije će se pokušati poticajima potaknuti vlasnike ih obnove te tako uljepšaju središte Čakovca.

Posebna parkirališta na rubovima središta

Vijećnici su predložili da se oforme posebna parkirališta na rubovima središta, od kojih bi prema centru vozio javni prijevoz, čime bi se, prema njihovom mišljenju, od previše automobila rasteretilo središte grada. Pritom im je rečeno kako je Grad prije desetak godina uredio veliko parkiralište sjeverno od Županijske bolnice, upravo za tu svrhu, no ono se vrlo malo koristi. Govorilo se i o budućem uređenju Trga Republike, a gradonačelnica je pozvala vijećnike, ali i sve građane da svoje primjedbe i prijedloge dostave što prije.

Sjednici su pored gradonačelnice, nazočili i predsjednica vijeća Renata Hrastić Baksa te vijećnici Ivica Rus, Vlado Bošnjak, Silva Hunjadi, Ivan Zrna, Josip Železnjak i Miljenko Belović, pročelnik za komunalne djelatnosti, uređenje grada i upravljanje imovinom Damir Šoltić te pročelnik za društvene djelatnosti David Vugrinec.

Izvor: grad Čakovec

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE