U Perivoju Zrinski postavljen hotel za kukce

Čuvari prirode Ivana Rojko, Sara Srša i Velimir Bašek iz Javne ustanove Međimurske prirode pripremili su novi hotel za kukce. Postavljen je danas u perivoju Zrinski uz pomoć učenika sedmih razreda Prve osnovne škole Čakovec.

hotel za kukce Perivoj Zrinski
Edukaciju o tome kako privući korisne kukce izgradnjom i postavljenjem hotela i koju koristi svi imamo od kukaca održala je Ivana Rojko.

Posljednjih dana intenzivno se govori o globalnom zatopljenju i utjecaju klimatskih promjena na prirodu i okoliš. Ljudi, osim što su glavni uzrok klimatskih promjena, čak 60% kopnenih staništa su prilagodili upravo sebi. Nekim životinjama i biljkama ovi uvjeti odgovaraju, te možemo očekivati da će se brojnost nekih vrsta prilično povećati, a primjer za to su stjenicama čiju najezdu primjećujemo ovih dana.

hotel za kukce Perivoj Zrinski

Ivana Rojko je naglasila:
– Većina biljnog i životinjskog svijeta ne može se tako brzo prilagoditi novonastalim promjena i ooplulacija im polako počinje opadati sve dok vrsta ne izumre. Tako nam posljednjih godina pčele, bumbari i ostali oprašivači nestaju alarmantnom brzinom. Nestanak nekih vrsta gotovo da ni ne primjećujemo tako dugo dok za nas ne krenu direktne posljedice. Postavljanjem hotela za kukce želimo ljudima skrenuti pozornost da je briga o njima moguća i u urbanim sredinama. Za izgraditi hotel treba tek par sati, a on u konačnici može postati doma za tisuće korisnih kukaca koji pomažu u održavanju bioraznolikosti. U samom hotelu kukci pronalaze i prikladno mjesto za prezimljavanje. Javna ustanova je dosad postavila hotel za kukce na prostoru oko Centra za posjetitelje u Križovcu, u Nedelišću, a sve brojnije su međimurske škole i vrtići koji samoinicijativno ili uz savjet JU Međimurska priroda postavljaju ovakve hotele u kojima „smještaj” pronalaze bubamare, solitarne pčele, osolike muhe, mravi, uholaže, stjenice, gusjenice, pauci i mnogi drugi kukci.

foto: rr

Ostavi komentar