17.2 C
Čakovec
Četvrtak, 23 ožujka, 2023

U Međimurju se samopopisalo 27.420 građana

U subotu 25. rujna 2021. u prvoj fazi provedbe Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine (samopopisivanje), do 15 sati uspješno je popisano više od 1.157 000 građana od čega 27.420 u Međimurju.

U prvoj fazi provedbe Popisa, do 26. rujna 2021., građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica − jedno kućanstvo. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara, stoji na stranici Državnog zavoda za statistiku.

Od ponedjeljka počinje terenski popis koji može trajati do 17. listopada, a svi podaci koje se unose u popisni obrazac odnose se na stanje od 31. kolovoza. To znači sa će popisivači upisivati sve one građane koji se sami nisu popisali.

Ako popisivač ne zatekne nikoga kod kuće, ostavit će podatak o terminu slijedećeg dolaska ili svoj telefonski broj na koji se građani mogu javiti radi dogovora termina. Poželjno je da građani pomognu popisivačima oko podataka o napuštenim kućama u susjedstvu jer se u popisu prikupljaju i takvi podaci (o kućanstvima).

Popisivači će „pokucati“ na vrata obitelji i koja su se samopopisala jer oni ne znaju tko je ili nije, ali i radi toga da iz obitelji uzmu kod koji je građanin dobio na kraju samopopisivanja koji građani mogu zalijepiti i na ulazna vrata što će biti znak popisivaču da je popisivanje obavljeno.         

Građani će ovlaštenog popisivača prepoznati po majici s istaknutim logom popisa, a njegovu ovlaštenost mogu provjeriti traženjem akreditacije.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,053FanoviLajkaj
618SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE