14.5 C
Čakovec
Petak, 26 svibnja, 2023

U Međimurju izbrojeno 53 mladih bijelih roda

U Međimurju se aktivno gnijezdi i razmnožava bijela roda (Ciconia ciconia). Kvaliteta staništa omogućava dostupnost hrane u sezoni gniježđenja i poditzanja mladih od ožujka do kolovoza pa se rode već generacijama vraćaju u Međimurje.

Tijekom ove proljeća, vratile su se rode u 25 gnijezda diljem Međimurja od kojih su aktivna gnijezda s mladima u naseljima: Zebanec, Sv.Martin na Muri, Mursko Središće, Podturen, Novakovec, Novakovec, Dekanovec, Domašinec, Gardinovec, Palovec, Palinovec, Hodošan, Draškovec, Donji Vidivec, Kotoriba, Totovec, Vularija, Gornji Haščan, Nedelišće. Aktivna gnijezda bez mladih su u naseljima: Ferketinec, Mala Subotica i Goričan, donosi međimurska priroda.

Rekorderi u broju mladih ptica su dva gnijezda u Kotoribi te jedno u Novakovcu s po četiri mladih roda.

Po 3 mlade rode zabilježene su u naseljima: Sv. Martin na Muri , Podturen, Dekanovec, Palinovec, Kotoriba, Totovec i Nedelišće.

Osim dva obilaska tijekom vremena gniježđenja koji su obavili stručni djelatnici i čuvarska služba, djelatnici su obavili i treći obilazak zajedno s ovlaštenim prstenovačem kako bi se mlade rode prstenovale.

Iz Javne ustanove Međimurska priroda podsjećaju da je bijela roda simbol očuvanih prirodnih staništa i tradicionalnih krajobraza te je njihova prisutnost u ovako velikom broju od čak 53 mlade rode potvrda da još uvijek živimo u zdravom i očuvanom okolišu.

Njihov opstanak ovisi o ljudskom djelovanju, stoga zahvaljuju svim građanima na dojavama i pomoći u očuvanju ove posebne vrste.

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

43,521FanoviLajkaj
612SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE