U Međimurje stiglo više od 1,5 milijuna kuna za razvoj turizma

turizam
U Međimurje stigla nova sredstva za razvoj turističkih potencijala i infrastrukture, priopćenje

Temeljem Programa razvoja javne turističke infrastrukture u 2019. godini raspisanog od strane Ministarstva turizma, Međimurskoj županiji ove je godine odobren jedan od najvećih iznosa sredstava po pojedinim županijama – 1.387.000 kuna. U Muzeju grada Iloka zamjenica župana Međimurske županije Sandra Herman, 2. listopada 2019 godine potpisala je s ministrom turizma Vlade Republike Hrvatske Garijem Cappellijem ugovore o sufinanciranju.

– Međimurska županija prijavila je zadnju fazu ekomuzeja Međimurje malo za što je odobreno 350.000 tisuća kuna, a ukupna vrijednost projekta je 1,2 milijuna kuna. Po ovom smo programu već u dva navrata dobili novčanu potporu od Ministarstva turizma, što samo potvrđuje da je projekt prepoznat kao kvalitetan turistički proizvod. Turizam strateški razvijamo temeljem programa poput Masterplana razvoja turizma i Marketinške strategije, a za naredno razdoblje odlučili smo se za izradu Studije upravljanja kvalitetom turizma. Za studiju nam je putem ovog programa odobreno 190.000 kn, kazala je zamjenica župana Sandra Herman dodavši kako se u Međimurju o razvoju turizma strateški razmišlja, čemu su dokaz vrlo kvalitetni i inovativni proizvodi, ali i izvrsni statistički pokazatelji broja noćenja i dolazaka turista te prepoznatljivost brendiranja Međimurja kao vrlo atraktivne kontinentalne turističke destinacije.

– Javna turistička infrastruktura sastavni je dio ukupne turističke ponude svake destinacije i upravo zato kroz ovaj program želimo kontinuirano poticati ulaganja u stvaranje nove atrakcijske osnove i ravnomjernije prostorne distribucije potražnje. Tijekom posljednje četiri godine uložili smo ukupno 88,6 milijuna kuna za 263 projekta, a kako bi poseban naglasak stavili na održivi razvoj turizma od ove godine smo sufinancirali i studije održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planovima, istaknuo je ministar Cappelli prilikom potpisivanje ugovora.

Ministarstvo sufinancira do 80 posto, odnosno do 90 posto opravdanih/prihvatljivih troškova provedbe pojedinačnog projekta sukladno indeksu razvijenosti. Od ukupno 67 razvojnih projekata, 21 se odnosi na uređenje plaža, 22 za centre za posjetitelje i interpretacijske centre, 8 za javnu turističku infrastrukturu u funkciji aktivnog turizma, 8 za studije održivosti razvoja turizma i prihvatnog kapaciteta s akcijskim planom te 8 za studije upravljanja kvalitetom u turizmu.

Osim Međimurske županije, svoje su programe prijavile i općine Goričan i Donji Vidovec, pa je tako za uređenje Interpretacijskog centra „Dravski zlatari“ u Donjem Vidovcu odobreno 560.000 kn, dok je općina Goričan, čiji je ugovor potpisao načelnik općine Goričan Mario Moharić za Interpretacijski centar, dobila 287.000 kn.

– Svi navedeni projekti su u skladu s Masterplanom razvoja turizma Međimurske županije te usuglašeni s Međimurskom županijom i Turističkom zajednicom Međimurske županije, čiju potporu imaju kako u logističkom smislu, tako i u smislu daljnje realizacije, istaknuo je voditelj Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula.

Osim Međimurske županije i dviju općina, privatnim pravnim osobama iz Međimurske županije dodijeljena su sredstva temeljem Programa Konkurentnost turističkog gospodarstva:

– City projekt d.o.o., Čakovec; „Povećanje standarda i kvalitete hotela Castellum – 90.000 kn

– OPG Anton Kojter, Sveti Urban; „Uređenje vinotočja“ – 30.000 kn

– OPG Marijan Hren, Brezje; „Ulaganje u ruralnu kuću za odmor“ – 40.000 kn

– Biciklopedija d.o.o., Čakovec; „IT tehnologije“ – 30.000 kn

Ukupno temeljem javnog poziva i programa za privatne pravne osobe „Konkurentnost turističkog potencijala“, u Međimurje je stiglo više od 1.5 milijun kuna.

Podsjetimo da su potpore dodijeljene tijekom Dana Hrvatskog turizma 2019. na kojima je Međimurje u kategoriji „Najbolja kontinentalna destinacija Republike Hrvatske“ proglašeno pobjednikom.

Ostavi komentar