U Goričanu obilježena 29. godišnjica oslobođenja Međimurja

Foto: Međimurska županija

Općina Goričan, Udruga Dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Goričan i 54. Samostalna Bojna Čakovec klub Goričan, kod nekadašnje karaule na starom graničnom prijelazu Goričan organizirali su obilježavanje 29. godišnjice oslobođenja karaule.

Karaula Marko Kovač Goričan oslobođena je 18. rujna 1991. godine u 9 sati, nakon što je dan ranije preuzeta vojarna u Čakovcu.

Tadašnji zamjenik zapovjednika granične policije Marijan Varga i predsjednik udruge 54. Samostalne bojne Mladen Magdalenić, naglasili su kako je 18. rujna 1991. godine u 9,05 sati karaula JNA bila predana policiji MUP-a Čakovec, paljba iz pješačkog vatrenog oružja trajala je svega 5 minuta. Nakon predaje karaule, pristupilo se prikupljanju oružja i tehnike, utovar u kamione i vožnja u vojarnu Varaždin.

Đuro Medvar, ispred kriznog štaba tadašnje Mjesne zajednice Goričan rekao je kako su u kriznom štabu Goričan sudjelovale jedinice teritorijalne obrane, civilne zaštite, lovačkog društva, članovi dežurstva u domu kulture, ophodnje i noćne straže po ulicama radi zamračivanja na ulazu u Goričan i graničnog prijelaza oko karaule. Istaknuo je kako su pregovori sa zapovjednikom karaule JNA Željkom Vlahom trajali pet dana te su korištene sve metode da kako ne bi došlo do oružanog sukoba, već da se sve riješi na miran način. Nakon oslobođenja karaule Josip Šavora prvi je skinuo jugoslavensku i postavio hrvatsku zastavu.

Svečanom obilježavanju prisustvovali su i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, načelnik Općine Goričan Mario Moharić, župnik Josip Drvoderić, predsjednik UDVDR Goričan Mario Harmicar te branitelji i sudionici domovinskog rata.

Ostavi komentar