U Donjoj Dubravi teče i ulje od koštica kupina

dobravska ulja 2
Mijo Špoljar

Nadaleko je poznato kako su Međimurci posebno ponosni na svoje črno ili koščično ulje dobiveno od koštica tikvi bilo da se radi o toplo ili hladno prešanom. No, kako sada stvari stoje, to naše ulje praktički svakog dana dobiva konkurenciju. Istina, ta druga ulja ne proizvode se u velikim, komercijalnim količinama namijenjenim za svakodnevnu konzumaciju, već više u ljekovite svrhe.

Pa smo tako svjedoci pojave ulja od lješnjaka, oraha, badema, šipka, lana, kikirikija, konoplje, crnog kima, koštica grožđa, šljiva, marelica dobivena isključivo samo prešanjem bez ikakve termičke obrade. Veliki dio toga u svojoj uljari u Donjoj Dubravi već je imao prilike prešati Mijo Špoljar. No, ovih dana i on je ostao iznenađen kad mu je poznanik donio na prešanje sitne koštice kupine, preostale tijekom prešanja kupina za vino.

Cijelu priču o ulju od koštica kupina donosimo u novom broju MEđimurskih novina koji je u prodaji od petka, 29. listopada.

 

Ostavi komentar