U Donjoj Dubravi obilježena 80. obljetnica posvete župne crkve

posvećenje crkve d.dubrava 2
Foto: Katarina Frančić

– Naša župa svakog 10. studenog obilježava obljetnicu posvete crkve svete Margarete pa smo to organizirali i ove godine, uz poštivanje epidemioloških mjera, rekao nam je Mirko Pilaj, donjodubravski župnik.

Svečanosti se odazvao Anđelko Košćak, biskupov vikar za kler u Varaždinskoj biskupiji, naš ministar Darko Horvat, načelnik Marijan Varga te brojni mještani.

Naime, prije osamdeset godina, 10. studenog 1940. godine preuzvišeni nadbiskup Alojzije Stepinac posvetio je novu župnu crkvu. Stara dobravska crkva, barokna crkva teško je stradala u dva jaka potresa 1827. i 1880. godine. Posljednji je bio toliko jak da je s crkve pao križ koji je sljedeće 1881. godine natrag vraćen na toranj.

Takva oštećena, ruševna crkva koristila se do 1912. godine. Smatralo se da je služenje misa u njoj „iskušavanje Boga“. U sedmom mjesecu iste godine u Donjoj Dubravi se pojavio kotarski sudac, Solgabirov s inženjerom državnog ureda za graditeljstvo te je crkva nakon inspekcije zatvorena. Izrečena joj je sentenca.

U prosincu je počelo rušenje crkve kako bi se mjesto ustupilo novoj crkvi. Nakon što se 1913. godine crkva srušila, bogoslužje se privremeno održavalo u dograđenoj “kapelici”, odnosno prostoriji vrtića u školi.

Cijeli tekst o obilježavanju okrugle obljetnice donosimo u novom broju Međimurskih novina koji je u prodaji od petka, 13. studenoga.

Ostavi komentar