U Čakovcu se snima hrvatski Game of Thrones, očekuje nas pravi spektakl!

Riječ je o najvećem kinematografskom projektu u povijesti Međimurske županije, a u fokusu su dvije velike hrvatske povijesne ličnosti.

U polumračnoj prostoriji plemićkog dvora sjedi žena, s posebnom dozom hrabrosti na licu koje u javnosti ne otkriva brige. Ipak, ima ih mnogo. Polako sa suzama na licu otvara i čita oproštajno pismo koje joj je poslao njezin suprug. Sve što želi je da mu oprosti ako ju je na bilo koji način povrijedio tijekom njihovog zajedničkog života. Jer tako je, kaže, „jednostavno moralo biti“. Snažna žena, koja se uvijek mogla osloniti na svoju drugu polovicu, odjednom ostaje sama.

Ova scena tek je začetak onog što se već sada naziva hrvatskim epskim spektaklom i najvećim kinematografskim projektom u povijesti Međimurske županije. U Kaptol Boutique Cinema u Zagrebu pod organizacijom Turističke zajednice Međimurske županije prikazane su prve scene filma „Urotnici“, emotivne priče o tragičnoj pogibiji hrvatskih plemića Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana.

Polazište ove povijesne drame nije roman Eugena Kumičića „Urota Zrinsko- Frankopanska“, već kazališna drama koju je prije 40 godina napisao Miro Gavran, najizvođeniji hrvatski dramski pisac.

– U drami sam tematizirao zadnju noć Zrinskog i Frankopana, a u filmu je fokus na razdoblje od godinu dana prije njihove pogibije. U priču smo uključili i njihove supruge, Katarinu Zrinski i Juliju Frankopan te još dvadesetak važnih likova iz njihovog kruga i Beča. Žao mi je što se do sada nitko nije sjetio snimiti film na tu temu jer su Zrinski i Frankopan važne osobe iz hrvatske povijesti – rekao je Gavran na promociji projekta.

Kako je prije svega riječ o istinitoj priči, Gavran je, kaže, morao ispoštovati povijesne činjenice o Uroti, ali si je bez obzira na to dopustio umjetničku slobodu kako bi prenio emociju publici.

– Miro Gavran je izuzetan pisac i novelist, ali su se nažalost njegova djela rijetko prenosila na filmsko platno, što je bila prava šteta, pa smo počeli surađivati kroz manji filmski projekt, temeljen na njegovoj kratkoj priči. Došli smo do zaključka da ova povijesna epizoda obrađena u njegovoj kazališnoj drami treba biti ispričana jer su Zrinski i Frankopan jedni od rijetkih velikaša koji su se u tom dobu borili za našu zemlju i dali život za nju. Važna dimenzija filma je ljudski, emotivni dio priče – ljubav prema domovini i obitelji te žrtva za svoja uvjerenja. Nadamo se da će upravo to posebno nadahnuti i dirnuti publiku – istaknuo je redatelj Grubić.

Prve scene filma u produkciji filmske kuće ARTONINIX iz Los Angelesa snimljene su u Čakovcu, gradu Zrinskih, koja je samo jedna od lokacija koje će poslužiti kao idealna kulisa ovog filma. Među njima su još i Beč te Bečko Novo Mjesto, gdje su Petar Zrinski i Fran Krsto Frankopan godinu dana bili u pritvoru te 30. travnja 1671. godine i pogubljeni odlukom cara i kralja Leopolda I. Habsburškog.

Da bi uspješno utjelovili velike povijesne ličnosti kakve su Zrinski i Frankopan, Grubić je okupio najbolju moguću glumačku ekipu. Uloga Petra Zrinskog pripala je Goranu Grgiću, afirmiranom kazališnom, televizijskom i filmskom glumcu, dok Frana Krstu Frankopana glumi Jakov Gavran, sin Mire Gavrana, koji se osim glume bavi režijom stop-motion filmova i lutkarstvom.

Većina važnih scena snimit će se upravo u Starom gradu Čakovec kojeg je Nikola Šubić Zrinski davne 1546. iz kastruma pretvorio u renesansni dvor. To je najvrjedniji kulturno-povijesni spomenik u Međimurju te simbol identiteta i tradicije Međimurja. Turistička zajednica Međimurske županije već dugi niz godina čuva uspomenu na Zrinske i Frankopane, a kroz ovaj projekt, kaže direktor TZ Rudi Grula, priča o žrtvi i ljubavi mogla bi odjeknuti i van granica Hrvatske.

– Svjesni smo ne samo povijesne i kulturološke važnosti Zrinskih i Frankopana, već i turističke. Svi znamo koliko filmska industrija znači u svijetu i da se kroz nju prenose određene ideje. Upravo su kroz filmski format svijetu predstavljene mnoge ljepote naše zemlje poput Dubrovnika, gdje su se snimale scene iz serije ‘Igra prijestolja‘, ali i puno drugih lokacija. Jer svi znamo da Hrvatska ima bogatu povijest, prepunu važnih ličnosti o kojima valja puno više govoriti. Tako da će ‘Urotnici‘ Međimurju, ali i cijeloj zemlji donijeti još veću promociju – rekao je Grula.

Trailer pogledajte OVDJE.

Izvor: Jutarnji list

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE