U Čakovcu danas obilježen Svjetski dan Alzheimerove bolesti

Na Trgu Republike u Čakovcu ispred zgrade Doma sindikata Međimurska županija u suradnji s Domom za starije i nemoćne osobe Čakovec obilježila je Svjetski dan Alzheimerove bolesti prigodnim štandom u okviru projekta „Pruži ruku“.

Alzheimerova bolest je najčešći oblik demencije (oko 70 posto svih demencija), piše ZZJZ.

Iako je prošlo više od sto godina otkako je njemački psihijatar i neurolog dr. Alois Alzheimer po prvi puta opisao bolesnicu čija je bolest kasnije nazvana njegovim imenom, Alzheimerova bolest i danas predstavlja enigmu suvremene medicine. To je progresivna neuro-degenerativna bolest središnjega živčanoga sustava. U mozgu oboljelih dolazi do nakupljanja neuobičajenih proteina (amiloida i tau proteina) koji uništavaju mozak ometajući prijenos između neurona. Kao posljedica propadanja stanica mozga, dolazi do gubitka fizičkih, mentalnih i psihičkih funkcija, ovisno o tome koji je dio moždanih struktura pogođen bolešću.

Simptomi bolesti počinju postupno. Prvi i najizraženiji simptom Alzheimerove bolesti je gubitak pamćenja, a nastavlja se psihičko i fizičko propadanje te potpuna funkcionalna onesposobljenost osobe i njena ovisnost o tuđoj njezi i pomoći.

Popis simptoma koji upućuju na bolest su:

– gubitak pamćenja, posebice za nedavne događaje (kratkotrajna memorija)
– zapuštanje vanjskog izgleda, poteškoće u učenju
– zametanje stvari
– povlačenje iz društva
– poteškoće u vremenskoj i prostornoj orijentaciji
– poteškoće u izvršavanju složenijih zadataka
– poteškoće u računanju, poremećaj sposobnosti prosuđivanja
– poremećaj govora i ponašanja (depresija, iznenadni nastupi bijesa, agresija, besciljno lutanje…)

Ostavi komentar