U 98. godini preminuo vinski vitez Franjo Lebar iz Železne Gore

franjo Lebar

Tužne vijesti stigle su danas iz Železne Gore. 

Najstariji vinogradar gornjeg Međimurja koji je ispisao povijest vinogradarstva u štrigovskom kraju Franjo Lebar iz Železne Gore preminuo je protekle noći u 98. godini života

Poznavao sam ga desetljećima. I pamtit ću ga kao blagog, rijetko dobrog čovjeka, vrlo plemenitog, strpljivog, radišnog, gostoljubivog, društvenog, veseljaka….
Mister Sauvignon!
Franjo Lebar začetnik je modernog vinogradarstva i vinarstva u Međimurju i jedan od pionira suvremenog vinogradarstva/vinarstva u Hrvatskoj i u prijašnjoj državi u kojoj se Lijepa naša određeno vrijeme nalazila. Prvi je počeo buteljirati vina, prvi je dobio pravo na oznaku geografskog porijekla, prvi sadio najbolje sorte grožđa… Zaljubljenik u Sauvignon, taj je kultivar zaštitni znak njegove produkcije! Svoje znanje nesebično je prenosio drugima. Više ne može raditi ali ostaje, i te kako!, kao trajna inspiracija…, napisao je na svojem FB profilu vinski znalac Željko Suhadolnik, glavni urednik poznate i priznate eno gastro revije Svijet u čaši.
O životu Franje Lebara – vinskog viteza  

Franjo Lebar rođen je 19. studenog 1924. godine u Železnoj Gori u poljoprivrednoj obitelji.

U štrigovskom kraju prvi se nakon Drugog svjetskog rata počeo baviti vinogradarstvom, a već pedesetih godina bio je prvi privatni vinogradar i proizvođač vina, prvi je počeo buteljirati svoja vina s kontroliranim porijeklom. Najpoznatiji je međimurski vinar kada je u pitanju sauvignon, ali uzgajao je ponajviše graševinu, šipon, kao i žuti muškat. 

Iz njegove obitelji stasali su novi vinogradari Belović i Židov. Naime, kćerima je podijelio svoje vinograde, a sebi ostavio malo više od jednog hektara. Iako u poodmaklim godinama rado je prošetao svojim vinogradom i obavio neki manje zahtjevan zahvat, jer nije mogao bez svojih trsova.

Za svoja vina nagrađivan je mnogo puta pa zidove soba u kući u Železnoj Gori krase brojne diplome osvojene na natjecanjima vinske kapljice. 

Prije osam godina dobio je i nagradu “Zrinski” Međimurske županije, a proglašen je i vitezom vina. Punopravni je član Europskih vinskih vitezova te odlikovan odličjem Udruženja vinara Hrvatske Vinum Croaticum.

Bio je i dugogodišnji član Lovačkog društva Fazan Štrigova.

Franjo Lebar dao nam je svoj posljednjih intervju 2018. godine: 

Najteže u životu bilo mi je u Drugom svjetskom ratu. Tu sam svašta prošao o čemu ne volim govoriti, Mađari su nas mobilizirali, morali smo ići. No nekako sam preživio i vratio se u Međimurje. 1948. godine zaposlio se u tadašnjoj mjesnoj zajednici kao tajnik i na toj funkciji proveo sedam godina. Tako je upoznao tadašnjeg direktora Vukanovca Jurčeca, po struci agronoma, koji mu je savjetovao da posadi vinograd i učio ga struci i agrotehničkim mjerama. 

– Počeo sam saditi svoj prvi vinograd 1951. godine. Za razliku od drugih poljoprivrednika, opredijelio sam se da ću biti vinogradar. Tako sam svake godine sadio po hektar vinograda više, koliko je već bilo zemlje. U početku sam sadio graševinu. No 1951. godine nabavio sam sadnice souvignona iz Kutjeva, to je za ono vrijeme bila velika novost, kasnije oko 1960. godine i muškat žuti. No najranije sam ipak imao šipon.

Počeo sam buteljirati svoja vina 1960. godine kao prvi vinogradar u našem kraju. Naime, došlo je do promjene zakonskih propisa i morali smo buteljirati. Prije toga se moje vino vozilo u bačvama najviše u Sloveniju sve do Maribora, nikad nisam imao probleme s prodajom. U pravilu bi bačve vozili po noći često i konjskim zapregama kako se vino ne bi pokvarilo zbog visokih temperatura. Nije bilo automobila kao danas, kad bi prošao koji automobil, odlazili bi ga gledati na cestu, kazao je tada Franjo Lebar u razgovoru s našim novinarom Josipom Šimunkom. 

Sprovod Franje Lebara održat će se u ponedjeljak, 10. siječnja, na mjesnom groblju u Štrigovi u 15 sati. 

Ostavi komentar