Za tuču i mraz Štrigovčancima isplaćeno tek 5.4 posto od procijenjene štete

Mladen Novak

Općinu Štrigovu tijekom prošle godine pogodile su dvije velike elementarne nepogode. Prva je bila mraz u travnju, a u srpnju tuča koja je izazvala ogromne štete na poljoprivrednim i ratarskim kulturama.

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća koja je održana danas navečer predsjednik Povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda Mladen Novak iz Robadja izvijestio je vijećnike o naknadama šteta, to jest sredstvima žurne pomoći, koje je država već isplatila na tekuće račune oštećenika.

-Štete od mraza prijavilo je ukupno 23 ljudi, a prijavljena šteta iznosila je 3 milijuna i 393 tisuća kuna. Za štete od tuče stiglo je ukupno 222 prijave, a šteta je bila procijenjena na 8 milijuna i 520 tisuća kuna. Kad se zbroje štete od mraza i tuče to ukupno iznosi 12 milijuna i 459 tisuća kuna– istaknuo je vijećnik Mladen Novak.

Vlada je donijela odluku da oštećenici u Općini Štrigova za obje elementarne dobiju ukupno 459.222 kuna, što iznosi samo 5.4 posto od ukupne procijenjene štete. Od ukupno 245 oštećenih pravo na pomoć imalo je tek 120 oštećenih mještana na temelju Zakona o zaštiti od elementarnih nepogoda.

Pravo na pomoć imali su poljoprivredni proizvođači koji su potvrdili štete na EN-7 obrascu, oni koji su upisani u Upisnik poljoprivrednika, proizvođači s potvrđenim oštećenjem na urodu u rasponu od 50 do 100 posto štete s primijenjenim limitom od najmanje 1000 kuna potvrđene štete na poljoprivrednoj kulturi u općini.

Mladen Novak
Mladen Novak, predsjednik Povjerenstva za procjenu štete od elementarnih nepogoda

Bilo je mnogih nejasnoća oko toga tko je dobio odštetu. Sustav je najprije izbacio sve one koji nisu upisani u Poljoprivredni upisnik, a kod nas je takvih, nažalost, bilo puno. Drugi je problem bio za one koji su prijavili štetu od mraza u rasponu do 80 posto, a potom i tuču u tom istom rasponu. To je ukupno 160 posto i program ih je naprosto izbacio jer ne postoji šteta od 160 posto. Mi smo samo od države dobili spisak tko je dobio odštetu i koliko, a tko nije– objasnio je Novak.

Pomoć za ublažavanje i uklanjanje posljedica elementarnih nepogoda nije se dala za štete na osiguranoj imovini i osiguranim osobama kod osiguravateljskih društava.

Ostavi komentar