0.1 C
Čakovec
Srijeda, 1 veljače, 2023

Trebaju li Štefančani biti ptice trkačice: Problematična cesta u Štefancu

Trebaju li Štefančani biti ptice trkačice? Mjesto Štefanec, naselje u okviru grada Čakovca ima problem. Problem koji su pokušali riješiti vijećničkim pitanjem na sjednici Gradskog vijeća Grada Čakovca 13.7.2022.

U miru i s odmakom nakon ponovo preslušane sjednice Gradskog vijeća Grada Čakovca ne prolazi osjećaj neprihvatljivosti odgovora gradonačelnice gđe. Ljerke Cividini, na vijećničko pitanje dr. sc. Sandre Oslaković koje je glasilo:
“Bili ste dugogodišnja ravnateljica ŽUC-a i sigurno ste upoznati s problematikom državne ceste D3: Čakovec-Štefanec, priopćuje HDZ Čakovec. 

Možda je tada ista cesta bila izvan vaših ovlasti, ali sada kada ste gradonačelnica zadužena za infrastrukturu grada – pitam: Kada će se riješiti crna točka u Štefancu gdje su u proteklih mjesec i pol dana dvije osobe poginule, od kojih je jedno dijete, dok su tri osobe ozlijeđene – a ukupno je od 2019. do danas petero poginulih osoba.

Postavljanje obične zebre na ulazu u Štefanec, bez dodatne prometne signalizacije je od mještana Štefanca samo napravilo ptice trkačice i povećalo problem sigurnosti.” Gđa. gradonačelnica je lakonski odgovorila da je prometna kultura individualna odgovornost svakog pojedinca.

Dakle, dragi mještani Štefanca i sugrađani Čakovca – kada netko od mještana nastrada na navedenoj cesti u mjestu Štefanec – sami su si krivi jer su morali znati da je osoba koja je napravila prekršaj zapravo prometno nekulturna i sama sebi kriva!

No je li to baš tako? Najčešći uzrok je neprilagođena brzina – a tu se može dosta toga učiniti. Kako bismo ipak pobliže prikazali problem – fotografirali smo prometnu točku – jer slika govori više od tisuću riječi:
1. vidljivo je da tabla s oznakom naziva mjesta Štefanec zapravo teško vidljiva jer je ispred tabla s oznakom smjerova na raskrižju koje je udaljeno 250 m
2. vidljiv je znak ograničenje na 60 km/h uz tablu mjesta nisko iznad ceste
3. udaljenost od znaka ograničenja do pješačkog prijelaza (zebre) je 26 metara i u tom zaustavnom putu bi automobil s prosječnih 90 km/h trebao smanjiti brzinu na dozvoljenu 60 km/h Među mještanima koji koriste navedeni pješački prijelaz su i školska djeca. Zar su i ona kriva za prometnu nekulturu?
Investicija u ispravak ovako postavljenog prometa na ulazu u mjesto Štefanec nije velika jer su mogućnosti razne:

– svjetlosne oznake na horizontalnim oznakama prijelaza
– horizontalni uspornici (ležeći policajci)
– vertikalna svjetlosna signalizacija – kamere za nadzor
– postavljanje prometnog znaka za ograničavanje brzine na maksimalno 50 km/h na vidljivo mjesto i
ispred znaka raskrižja
Sigurno ima još kvalitetnih rješenja kojima se može poboljšati sigurnost mještana Štefanca,
sugrađana grada Čakovca.
Gradonačelnica Cividini je na spomenutoj sjednici gradskog vijeća upozorila vijećnike da “utrka” do sljedećih izbora traje još tri godine i onda će se vidjeti tko je zadobio povjerenje građana. Poštovana gradonačelnice – vi slobodno “trčite” političku trku, ako je to Vaš izbor, naš izbor je pomoći mještanima Štefanca da imaju sigurniji pješački prijelaz.

Izvor: HDZ Čakovec

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

0FanoviLajkaj
3,689SljedbeniciSlijedi
14,700PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE