Traumatologija u našoj bolnici uz bok zapadnoeuropskim ili američkim traumatološkim odjelima 

Djelatnici Odjela traumatolgije brinu o vama kad se polomite

Odjel traumatologije Županijske bolnice Čakovec spada među moderne odjele koji po znanju i tehničkim mogućnostima nimalo ne zaostaje za zapadnoeuropskim ili američkim traumatološkim odjelima, ističe Matija Branilović dr. med., specijalist opće kirurgije, subspecijalist traumatologije, voditelj Odjela traumatologije.

Voditelj odjela traumatologije: Matija Branilović dr. med., specijalist opće kirurgije, subspecijalist traumatologije

Evo kako se razvijala traumatologija u bolnici: -Zbrinjavanje traumatoloških pacijenata na području Međimurja možemo podijeliti na dvije ere, i to prije 1973. godine u tzv. staroj bolnici i nakon 1973. godine kada se otvara novi paviljon u kojemu je Odjel traumatologije i danas.

Nakon uglavnom konzervativnog, neoperativnog pristupa u liječenju prijeloma kostiju u “staroj” bolnici, promjenom mogućnosti i uvjeta rada u “novoj” sve više su se usvajala i u praksi provodila načela moderne osteosinteze (operativnog liječenja prijeloma).

Nabavkom traumatološkog operativnog stola i pokretnog rendgenskog aparata s elektronskim pojačivačem slike 1975. godine započela je osteosinteza prijeloma proksimalnog dijela bedrene kosti kutnim pločicama. Do tada su bolesnici s takvim prijelomima upućivani na operaciju u Zagreb. Operativni zahvati se šire na područje zdjelice, većih zglobova, čak i kralježnice.

Od 1975. godine poduzetnošću prim. dr. Nemetha, a uz asistenciju riječkog ortopeda prof. dr. Zdenka Šporna, čakovečki kirurzi započinju ugradnju totalnih cementirajućih proteza kuka, kao prvi u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.

Sljedećih godina iza toga, uz već široki traumatološki program opskrbe ozljeda kostiju i zglobova, zglobnih prijeloma i ligamentarnih ozljeda, a s obzirom na učestalost ozljeda i potrebe lokalnog stanovništva, uvode se u kirurgiji programi opskrbe ozljeda koljena i meniscektomije, ponajviše poduzetnošću dr. Anđelka Škode, tada na mjestu voditelja Traumatologije.

U nekim slučajevima program se širi i stabiliziranjem dislociranih prijeloma slabinske kralježnice stražnjim pristupom, stabilizacijom pločicama ili palacosom. To će se izvoditi nekoliko godina, a zbog novih, uspješnijih metoda, pacijenti ponovo upućivati u za te slučajeve specijaliziranu Kliniku za vertebrološku traumatologiju u Zagrebu. Ozljede glave zbrinjavaju se u izvrsnoj suradnji s neurokirurgijom KB Dubrava već duži niz godina.

Županijska bolnica Čakovec stvorila je uvjete za potrebe neurokirurškog zbrinjavanja pa neurokirurzi iz KB Dubrava dolaze u našu bolnicu operirati pacijente s ozljedama glave. Tijekom rada, vodstva i mentorstva naših traumatologa dr. Mirka Komarčića i dr. Drage Starčevića, a sada oba u mirovini, otvara se put modernoj transformaciji Odjela usvajanjem novih tehnika i znanja.

Županijska bolnica Čakovec prepoznala je važnost slijediti trendove tehnološkog napretka, naročito što se tiče nabave modernih kirurških čeličnih ili titanskih implantanata zbog čega je opremljenost implantatima na zavidnom nivou i puno bolja nego u većini bolnica iste razine u Republici Hrvatskoj.

Ostavi komentar