„TOPLO JE KRAJ PEĆI“: U Prelogu izložba radova iz Kolekcije Pohižek

Muzej Croata insulanus Grada Preloga poziva na otvaranje izložbe radova iz Kolekcije Pohižek, pod naslovom „Toplo je kraj peći“. Izložba se otvara u  četvrtak 13. prosinca, s početkom u 18 sati.

Daleko u povijesti umjetnosti pronalazimo slike načinjene u spiljama drvenim ugljenom. Najstariji primjeri slikarstva, odnosno paleolitičke umjetnosti, potječu iz spilja u Lascauxu, La Madeleine, Altamira i dr., a sežu u 30.000 godina pr.Kr., u kameno doba. Figurativne motive na slikama u spiljama čine ljudi i životinje, ali pronalazimo i razne simbole.

Stoga ne treba čuditi što se kolekcija Pohižek razvila upravo oko drvenog ugljena. Iz spilja se u ovom slučaju valja odšetati u prirodu, gdje počinje tradicionalna proizvodnja drvenog ugljena. U kolekciji Pohižek u 70-tak slika, i jednako toliko autora, ispričana je priča o proizvodnji drvenog ugljena. Kroz prizore iz šume koji usprkos poetičnosti prirode odaju teški rad, rušenja, skupljanja i slaganja drva, zadimljene peći raznih oblika, slaganje ugljena u vreće uz ugodni razgovor.

Zahvaljujući ovoj bogatoj kolekciji umjetnina s motivom ugljenice, sačuvan je daš k tradicije, te posljednjom ovogodišnjom izložbom zaključuje se Europska godina kulturne baštine u Muzeju Croata insulanus Grada Preloga.

Izložba će biti otvorena do 11. siječnja.

Ostavi komentar