Tisuće vatrogasaca angažirano u sanaciji poplavljenih područja diljem Hrvatske

U proteklom razdoblju od 14. do 20. svibnja, Državni vatrogasni operativni centar 193 zabilježio je veliki broj vatrogasnih intervencija u vezi s poplavama. Ukupno je izvršeno 2.009 različitih intervencija, angažirajući 6.400 vatrogasaca, 2.076 vatrogasnih vozila i 13 plovila.

Na području Sisačko-moslavačke županije zabilježeno je 125 tehničkih intervencija, uključujući ispumpavanje vode, uklanjanje stabala, sprječavanje prodora vode u objekte, ispiranje kolnika i izgradnju zečjih nasipa. U tim aktivnostima sudjelovalo je 476 vatrogasaca s 138 vatrogasnih vozila i jednim plovilom.

U Hrvatskoj Kostajnici su na snazi izvanredne mjere obrane od poplave, pri čemu je vodostaj rijeke Une postupno opadao s maksimuma od 499 cm na 410 cm. Na području Starog Broda je također proglašeno izvanredno stanje obrane od poplava, dok je vodostaj rijeke Kupe na mjernoj postaji Farkašić blago porastao na 980 cm.

Vatrogasci iz DVD-a Hrvatska Kostajnica i JVP Novska aktivno rade na ispumpavanju vode koristeći pumpe velikog kapaciteta. Najviše intervencija je zabilježeno u Novskoj, Kutini, Lekeniku, Hrvatskoj Kostajnici, Popovači, Sisku, Voloderu i Gornjoj Gračenici. Županijski vatrogasni zapovjednik Sisačko-moslavačke županije izvijestio je da je situacija pod kontrolom, pri čemu je voda prodrla u nekoliko gospodarskih objekata u Petrinji, ali ne i u stambene objekte.

U Karlovačkoj županiji su zabilježene 358 tehničkih intervencija uključujući ispumpavanje vode, uklanjanje stabala te aktivnosti obrane od poplava poput izrade zečjih nasipa i punjenja vreća s pijeskom. Angažirano je 801 vatrogasaca s 283 vatrogasna vozila i 6 čamaca. Najviše intervencija je bilo na području Karlovca, Duge Rese, Ogulina i Vojnića.

Kako bi se odgovorilo na situaciju, glavni vatrogasni zapovjednik je donio zapovijed o izvanrednoj dislokaciji vatrogasnih snaga iz Bjelovarsko-bilogorske županije, Zagrebačke županije i Grada Zagreba. Ukupno je 131 vatrogasac s 44 vatrogasna vozila i 2 plovila upućeno na pogođena područja. Također je dostavljeno 28 pumpi, 7 agregata i 5 motornih pila te ostala potrebna oprema.

Varaždinskoj županiji su zabilježene 392 tehničke intervencije uključujući ispumpavanje vode, uklanjanje stabala/grana, čišćenje kanala i kolnika te sanaciju odrona zemlje. U tim aktivnostima sudjelovalo je 775 vatrogasaca s 186 vatrogasnih vozila. Najviše intervencija je bilo na području Varaždin Brega, Ludbrega, Varaždinskih toplica, Babinca, Ivanca, Kolarovca, Leskovca Topličkog, Varaždina, Vinice, Jalžabeta, Črešnjeva, Novog Marofa i Ivanca.

Brojčani pokazatelji vatrogasnog angažmana po županijama:

  • Zadarska županija: zabilježeno je 84 tehničke intervencije koje su se odnosile na ispumpavanja vode iz objekata, plavljenje prometnica i dvorišta, izvlačenje vozila iz vode, a na kojima je sudjelovalo 218 vatrogasca sa 118 vozila. Najviše intervencija je bilo na područjima Novo Naselje i Grab (Gračac), Obrovac, Benkovac, Lišane Ostrovičke, Turanj, Pag.
  • Požeško-slavonska županija: zabilježene su 56 tehničke intervencije ispumpavanja vode iz kuća, bunara, čišćenje prometnica izrada zečjih nasipa. Na tim intervencijama ukupno je sudjelovalo 190 vatrogasaca s 63 vatrogasnih vozila s područja županije. Najviše intervencija je bilo na sljedećim lokacijama­: Oljasi, Požega, Čaglin, Lučinci i Pakrac, Velika, Lipik.
  • Brodsko-posavska županija: zabilježeno je 20 tehničkih intervencija ispumpavanja, uklanjanje stabla-granja, a angažirano je 41 vatrogasac sa 19 vatrogasnih vozila. Najviše intervencija je bilo u Slavonskom Brodu, Cernik i Rešetara.
  • Međimurska županija: zabilježene su 87 tehničke intervencije ispumpavanja vode te uklanjanja srušenih stabala, angažirana je oko 193 vatrogasaca sa 107 vatrogasna vozila. Kolege kroz jednu intervenciji sada upisuju sve vezano za poplave pa je stvarni broj puno veći. Najviše intervencija je bilo na sljedećim lokacijama: Čakovec, Mihovljan, Prelog.
  • Koprivničko-križevačka županija: zabilježeno je 66 tehničkih intervencija većinom ispumpavanja vode iz objekata, ispiranje kolnika, angažirano 166 vatrogasaca sa 74 vatrogasnih vozila. Najviše intervencija je bilo na sljedećim lokacijama­: Slatina, Mikleuš i Pčelić (Suhopolje).
  • Krapinsko-zagorska županija: zabilježeno je 78 tehničke intervencije (ispumpavanja vode iz objekta, uklanjanje stabla s prometnice, čišćenje kolnika i kanala, izrada nasipa), angažirano je 277 vatrogasaca sa 101 vozila. Najviše intervencija je bilo na sljedećim lokacijama: Krapina, Đurmanec, Pregrada.
  • Zagrebačka županija: zabilježeno je 200 tehničkih intervencija ispumpavanja, uklanjanja grana ili stabla, ispiranje prometnice, izgradnja nasipa te je angažirano 1048 vatrogasaca sa 273 vatrogasnih vozila. Najviše intervencija je bilo na sljedećim lokacijama: Velika Gorica, Sveti Ivan Zelina, Rugvica, Samobor, Veleševec, Vrbovec, Vrbovečki Pavlovec, Gradec, Cugovec, Dubrava, Bedenica, Dubovec Bisački, Ivanić-grad, Rakovec, Luka, Komin.
  • Grad Zagreb: Vatrogasni operativni centar Grada Zagreba zabilježio je 74 tehničkih intervencija uklanjanja stabala, skidanja fasade, ispumpavanja vode, čišćenja kolnika. Angažirano je ukupno 354 vatrogasaca sa 105 vatrogasnih vozila.

 

Izvor: Hrvatska vatrogasna zajednica

Ostavi komentar

Povezani članci

Ostanimo povezani

49,208FanoviLajkaj
608SljedbeniciSlijedi
0PretplatniciPretplatiti

NAJNOVIJE