Tiskara Zrinski pred kolapsom, radnici upozorili da prijeti iskapčanje struje i plina

Okupljanje radnika Zrinski
Radnici Zrinskog ipak će ovih dana dobiti barem jednu plaću, a nakon toga još dvije

Već neko vrijeme najstarija međimurska tiskara Zrinski iz Čakovca, s tradicijom dužom od 70 godina, nalazi se u velikim problemima. Plaće kasne već duže vrijeme, a situacija je kulminirala u rujnu.

Veliki su problemi i s vođenjem tvrtke, s obzirom da je bivša financijska direktorica i predsjednica Uprave Mirjana Ovčar dala ostavku.

I ona i prokurist, odnosno bivši direktor Vladimir Halić potvrdili su za medije pred nešto više od mjesec dana da imaju problema s likvidnošću i isplatom plaća, te da tvrtki prijeti stečaj.

Kako saznajemo ovog ponedjeljka spontano su se okupili radnici i obustavili rad, a kako neslužbeno saznajemo tvrtki prijeti iskapčanje energenata: struje i plina. Plin je trebao biti isključen danas, ali predstavnici distributera nisu pušteni u krug Zrinskoga, a HEP-ovci su iskapčanje najavili za srijedu.

Što će biti dalje velika je neizvjesnost, jer nema previše zainteresiranih za razgovor. Predstavnici radnika u Radničkom vijeću i sindikalisti kazali su nam pred desetak dana kako se nadaju da će ipak tvrtka dobiti nekakvu kreditnu financijsku injekciju, kako bi se isplatile zaostale plaće i nastavila proizvodnja. Za sada nemamo povratnu informaciju je li isto i realizirano.

Tvrtka proteklih godina nažalost nije napravila potrebno restrukturiranje kako bi bila i dalje sposobna za nemilosrdnu tržišnu utrku. U međuvremenu s obzirom na niske plaće i kašnjenje istih dio zaposlenih napustio je tvrtku. Zrinski je tako nekada zapošljavao više od 400 radnika, dok je danas brojka četiri puta manja.

Do kada će vladati aktualna neizvjesnost oko sudbine tvrtke, ostaje za vidjeti, jer kako su nam danas rekli radnici “nažalost u tvrtki nema nikoga od odgovornih tko bi pokrenuo stečajni postupak, a kamoli što drugo u nekom pozitivnom smjeru”.

 

Ostavi komentar