Tibeti ogromni rupci neizostavni dio nošnje

Večeras je otvorena prekrasna izložba Tibeti u Muzeju Međimurja Čakovec. Ovi ogromni rupci neizostavan su dio ženske međimurske nošnje.

U izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec može se vidjeti 67 predmeta od čega su 42 tibeti organizatori izložbe su Muzej Međimurja i Muzej grada Koprivnice dok su postav osmislile Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki MMČ i Marija Mesarić, viša kustosica etnografskih zbirki MGK a suradnici: Venija Bobnjarić Vučković, konzervator savjetnik, Hrvatski restauratorski zavod, Restauratorski centar Ludbreg.
Na otvorenju izložbe prisutne su pozdravili i ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin, te ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, dok je sam čin otvorenja pripao zamjeniku međimurskog župana Josipu Grivcu.
Odjevene u međimursku narodnu nošnju i, naravno, tibete, otvorenje su pjesmom uveličale djevojke KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava, u pratnji tamburaša predvođenih profesorom Antunom Horvatom.
Tibet je u međimursku nošnju ušao relativno kasno početkom 19. stoljeća najstariji zabilježeni primjerak tibeta je iz 1830. godine kada u stvari u nošnje ulaze građanski elementi. Tibet i nema neku poveznicu sa pokrajinom Tibet osim po tome što se izrađivao od vune tibetanske ovce. U vrijeme svoje popularnosti održavao je čak i čitavu industriju izrade a danas je novi gotovo nemoguće naći.
Tibet koji je glavna zvijezda ove izložbe zapravo je marama ili rubac velikih dimenzija – neki s resama dosežu i do 220 centimetara – kvadratnog oblika koji se presavijaju po dijagonali u trokut, prebacuju preko ramena tako da vrh trokuta pada na leđa, dok se dulji krajevi preklapaju na prsima i vežu u čvor na leđima. Pozornost privlače svojom veličinom, jednobojnom podlogom jarke boje, cvjetnim uzorkom te bogatim resama koje se protežu cijelom dužinom rupca. Bio je i statusni simbol jer je zbog same svoje veličine bio i dosta skup. Na ovoj izložbi se mogu vidjeti međimurski i podravski tibeti koji imaju svoje razlike.
Trajanje izložbe: 12. 11. 2021. – 31. 01. 2022.

 

Galeriju pogledajte ovdje (tibeti)

Foto: Mario Golenko

Ostavi komentar