Tetu Maricu apotekarku znaju svi u Prelogu i šire

Marija Fleten

Na spomen imena Marija Fleten teško da će odmah svi shvatiti o kome je riječ. No, kaže li se teta Marica apotekarka, svima će pasti na um slika vrijedne i samozatajne žene koja je cijeli svoj radni vijek provela u tamošnjoj ljekarni.

Ona je bila ta koja je uzimala recepte i izdavala lijekove, pisala po kutiji kako se koji sirup pije, učila kako piti aspirin i plivadon, učila djecu pozdravljati kad uđu u apoteku jer tada nisu bile ljekarne, već apoteke. 

Tiha Priločanka nikad se nije udavala, uvijek je bila aktivna u životu Preloga i preloškog vjerskog života, što nije ni čudno jer potječe od skromne poljoprivredne obitelji koja je redovno odlazila na mise i općenito se pridržavala vjerskih pravila. Ništa joj nije bilo teško – ni odlaziti na mise, ni čitati pred prepunom crkvom, biti članicom župnog pastoralnog vijeća, pomoći kome je trebalo.

Cijelu priču o Mariji Fleten koja dane u mirovini krati i brigom o cvijeću u preloškom župnom dvoru donosimo u aktualnom broju Međimurskih novina koji je u prodaji od petka, 27. kolovoza.

Ostavi komentar