Terezija Malekoci krpice sa zeljem rado priprema na veselje svojih ukućana

Terezija Malekoci kuha krpice sa zeljem s tjesteninom koju je sama izradila.

Terezija Malekoci iz Peklenice ima 87 godina, ali još uvijek je prva kuharica u svojoj velikoj obitelji, naročito kad sprema jela i za brojne unuke koji dođu baki.

Krpice sa zeljem priprema na tradicionalni način, tako da sama priredi i tjesteninu narezanu na krpice po kojima jelo nosi ime.

Zelje je nepravedno podcijenjeno povrće jer je u prošlosti nosilo epitet hrane za siromašnije obitelji. Lako ga je uzgojiti i dostupno je. Može se pripremati svježe ili ukiseljeno, a nutritivno je vrlo vrijedno jer je u zimskom periodu, kad nije bilo iz drugih izvora vitamina C kao danas kada su nam agrumi svakodnevno dostupni, zelje bilo čuvar zdravlja.

No, jednako tako zdravo je i svježe zelje. Više od trećine ukupne suhe tvari zelja čine bjelančevine, koje sadrže sve esencijalne aminokiseline. Bogato je mineralima, naročito željezom, a od vitamina karotenom, vitaminima B skupine i vitaminom C.

Za krpice sa zeljem najbolje je, za sutrašnji dan, započeti pripremu večer ranije, a dovršiti prije posluživanja. Kako, pročitajte u novom broju Međimurskih novina koje su u prodaji od petka, 22. siječnja.

Ostavi komentar