U novom broju Međimurskih novina koji izlazi u petak 11. lipnja u temi broja istražili smo bacaju li ili ne Međimurci hranu, kako iskorištavaju viškove hrane i kuhaju li racionalno. Donosimo također dobre savjete kako spriječiti bacanje hrane, a time i uštedjeti.
U današnjoj situaciji, kada je svijet okrenut ekologiji i klimatske promjene stavlja u prvi plan, nekako se svi bave samo problemom zbrinjavanja otpada, naročito plastike, teških metala, medicinskog otpada i slično. Govori se, priča, educira i apelira na ljude o važnosti i svjesnosti odvajanja pojedinih njegovih komponenti, mogućnosti ponovne uporabe ili pak potpunom recikliranju.
No, o hrani, odnosno njenom višku malo se govori. Tek preko kompostiranja ili zbrinjavanja u smeđim kantama koje, ruku na srce, još uvijek nisu dostupna u svim našim naseljima. A ostataka od ručka, večere, kojekavih proslava, uvenulog povrća i voća u frižideru, namirnica kojima je istekao rok trajanja uvijek ima i teško da dio toga ne završi tamo gdje ne smije, odnosno gdje mu nije mjesto.
Kakva je situacija po tom pitanju u Međimurju, paze li naši ljudi na viškove, kako kupuju hranu, kuhaju, spremaju i gdje završava višak hrane, tema je novog broja naših novina.
Na sva ta pitanja odgovaraju Ruža Kozar iz Male Subotice i Slavica Hranilović iz Čakovca. Njihova iskustva i pokoji savjet donosimo u novom broju Međimurskih novina koji će se naći u prodaji u petak, 11. lipnja
.