TEMA BROJA: Domovi za umirovljenike idu u ropotarnicu povijesti?!

sportske igre umirovljenici (1)
Osobe starije životne dobi još puno toga mogu dati od sebe

U posljednje vrijeme mijenjaju se i trendovi brige za našu stariju populaciju. Shodno tome, smještaj u dom za starije i nemoćne postaje ona zadnja opcija. Starijih je osoba sve više i više a mnogi od njih još uvijek mogu podosta toga dati od sebe. Nisu oni više sposobni za rad u nekom poduzeću i ne mogu više zarađivati jer su u principu završili sa svojim radnim vijekom.

Malo su im usporeni refleksi, možda slabije vide i čuju, polako poboljevaju ali zato nisu osobe koje treba “zatvoriti” u dom ili grubo rečeno žive zakopati. To su još uvijek ljudi, osobe, naše majke i očevi, bake i djedovi, stričevi i strine kojima treba nešto više pažnje, neki lagani hobi, razbibriga, zabava i druženje. U pravilu to nisu osobe za dom ali nisu ni osobe koje su u stanju samostalno, zadovoljno i sretno živjeti.

Starenje stanovništva prepoznaju i naši gradovi i općine ali samo rijetki od njih pokušavaju nešto konkretno i učiniti. Obično se pravdaju činjenicom kako nemaju sredstava za gradnju domova a i nema fondova putem kojih bi se oni financirali ili barem djelomično sufinancirali.

Istina je da EU ne raspisuje takve natječaje niti ih namjerava raspisivati jer njihova razmišljanja o starijim osobama idu u sasvim drugom smjeru.

Cijelu temu pročitajte u tjedniku MEĐIMURSKE NOVINE koji od petka, 21. veljače, možete kupiti na prodajnim mjestima diljem Međimurja.

Ostavi komentar